Waarom wordt het afgeraden om soep te maken als het onweert?

Jill, 23 jaar
19 juni 2017

Ze zeggen dat soep zuur wordt of schift als je het maakt als er onweer in de lucht hangt. Is dit waar? Zo ja, hoe komt dit?

Antwoord

Dag Jill,

Dat is volgens mij de reinste onzin. Het lijkt me eerder een volks"wijsheid" die overgeleverd werd van generatie op generatie. Er wordt al sinds lang vervlogen tijden gezocht naar oorzaken voor (toen) onverklaarbare gebeurtenissen. Oorzaken en gevolgen werden nogal eens foutief met elkaar verbonden. Zie bijvoorbeeld ook het fabeltje over schiftende mayonaise die door menstruerende vrouwen gemaakt werd. Ook hier wordt bv. gesproken over zure soep.

Waar komt die uitspraak dan vandaan? Dat is natuurlijk een beetje giswerk, maar het is niet onlogisch dat er wel een zeker verband bestaat tussen bederf en de omstandigheden die met onweer gepaard gaan. Het is je allicht al opgevallen dat onweders op regelmatige basis voorkomen bij warm en vochtig weer. Dat zijn nu precies de ideale omstandigheden voor bederf van levensmiddelen. De oorzaak van het bederf is echter steeds chemisch of (in dit geval waarschijnlijk) microbiologisch, en niet het (on)weer. Als je je soep netjes in de koelkast bewaart (en niet op het aanrecht zoals vroeger, door oudere generaties, wel gebeurde), zijn er normaal gezien weinig problemen. Laat je soep natuurlijk ook geen weken staan ;-).

Met groetjes,
Dries

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Dries Vandeweyer

Voedingsindustrie, levensmiddelenmicrobiologie, moleculaire biologie, eetbare insecten, biowetenschappen


Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen