Mag je het groen steeltje van een aardbei opeten?

Walter, 43 jaar
9 juni 2017

Sommige internetbronnen zeggen dat het giftig zou zijn (HCN), andere beweren juist dat het extra gezond is (o.a. tegen arthritis). Mijn zoon en ik zouden het zeker fantastisch vinden als het wel mag; het is veel gemakkelijker en eigenlijk ook wel lekkerder!

Antwoord

Beste Walther,

 

De groene steeltjes van aardbeien kunnen cyanide (HCN) bevatten en sporen van pesticiden, waarvan de concentraties hoger kunnen zijn dan op de aardbei zelf. Verder is het (blad)groen van aardbeien niet giftig; het wordt bijvoorbeeld gebruikt om thee te maken.

Wat betreft de cyanide zou ik mij weinig zorgen maken. Lage hoeveelheden cyanide komen overal voor in de plantenwereld, en ons lichaam is zeer goed in staat om cyanide af te breken. Enkel bij hoge concenraties, wanneer de lever niet voldoende tijd heeft om het af te breken, is cyanide echt gevaarlijk. Maar zulke concentraties kan je niet bekomen door het eten van aardbeien - je zou er verschillende duizenden moeten eten per dag.

Wat betreft de pesticiden kan je het zekere voor het onzekere kiezen. Er bestaan Europese normen voor de toegestane hoeveelheid pesticiden op groenten en fruit, maar ik denk niet dat die betrekking hebben op delen die normaal niet gegeten worden, zoals het steeltje. Dat probleem heb je uiteraard niet bij biologisch gekweekte aardbeien.

 

Met andere woorden, je moet je weinig zorgen maken over eten van de groene steeltjes, maar als het geen biologische aardbeien zijn kan je uit voorzichtigheid beter niet overdrijven.

Hopelijk ben je hiermee iets wijzer.

 

Vriendelijke groeten,

Francis Meerburg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen