Zouden vossen in de toekomst kunnen evolueren tot dieren die overdag jagen?

Filip, 46 jaar
8 juni 2017

Vossen zijn slimme dieren en vele hebben zich al aangepast om te leven in de stad. Als wij op de buiten ons kippen en ander gevogelte beschermen tegen vossen in afgesloten nachthokken, gaan die slimme dieren misschien leren dat ze overdag op jacht moeten om aan makkelijke prooien te geraken?

Antwoord

Een nachtelijke levenswijze is voor veel dieren een manier om zich aan mogelijke vijanden te onttrekken. In de 'wedloop' tussen roofdier en prooi is het dan zaak om de tegenpartij net een stapje voor proberen te blijven. In een levensgemeenschap met vele soorten zijn op die manier in de evolutie allerlei combinaties van interacties ontstaan. Muizen en ratten die hoofdzakelijk 's nachts actief zijn, ontlopen op die manier bv. dagroofvogels maar krijgen 's nachts nog te maken met uilen en andere roofdieren.

Voor vossen geldt een dubbel 'motief' om 's nachts actief te zijn: een deel van hun prooien, zoals ratten, konijnen, regenwormen,... is dan het meest actief, en zo ontlopen zij zelf ook hun 'grootste vijand', de mens. Maar vossen hebben een heel breed dieet, en eten ook dingen die overdag te vinden zijn, zoals fruit en woelmuizen.  

Overdag of 's nachts actief zijn maakt voor vossen niet zo veel uit om aan eten te geraken. Het ontlopen van de eigen vijand is een belangrijker motief. Dit hangt af van de concrete omstandigheden: waar vossen zich niet bedreigd voelen door de mens zullen ze net zo goed overdag actief zijn. Dit kan bijvoorbeeld in grote open terreinen, waar ze steeds een voldoende grote vluchtafstand kunnen handhaven. Je kan ze daar vrij makkelijk overdag zien jagen op woelmuizen of grote insecten. Dichter bij de mens kunnen vossen ook wel aan diens nabijheid wennen, wanneer ze ervaren dat hen uiteindelijk geen reëel gevaar dreigt. Afgelegen tuinen aan de rand van een bos kunnen dan net zo goed overdag een vos op bezoek krijgen bij de kippen, en ook in steden en stadsranden worden vossen steeds minder schuw van mensen.

Afhankelijk van de situatie dien je ter bescherming van je kippen of andere huisdieren de juiste oplossing toe te passen. Waar vossen ook overdag actief zijn, kies je best voor een volledig gesloten afsluiting (d.i. met ook een 'dak' van gaas), of voor het aanbrengen van enkele elektrische draden (zoals rond een koeienweide) aanvullend op de klassieke draadafsluiting.

Koen Van Den Berge

bioloog - INBO

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen