Welke kever zit er op onze klimop?

Stijn, 37 jaar
5 juni 2017

Ik ben op zoek welk soort vliegende kever op de klimop zit en hoe deze te behandelen. Het insect is vrij agressief en 'valt' o.a. de kinderen aan. Ze zijn in vrij grote getale aanwezig.

Antwoord

Beste Stijn,

dit is een bladsprietkever (familie Scarabaeidae), een familie van kevers waartoe ook de meikever Melolontha melolontha, de rozenkever Phyllopertha horticola en de junikever Amphimallon solstitialis behoren. Ik vermoed dat dit de Sallandkever Hoplia philanthus is; maar om 100% zeker te zijn zou ik nog een aantal kenmerken moeten kunnen nagaan op de foto. Eigenlijk is de Sallandkever ook een soort junikever, dit wil zeggen dat de kever begin juni ontluikt. Zeker als je gazon er niet rooskleurig bij ligt is de kans heel groot dat het om de Sallandkever gaat.

Het larvenstadium van deze kever vindt plaats in de bodem. De larven (= engerlingen), dit zijn kommavormig gebogen larven met bruine poten en kop, voeden zich met de wortels van graszoden en zijn heel typisch voor lichtere zandachtige gronden. Op een bepaald moment gaat de graszode stuk, en kan bijna opgerold worden. De aanwezigheid van de engerlingen trekt ook nog eens vogels aan die de graszode nog meer stuk maken bij hun zoektocht naar voedsel.

Begin juni komt de Sallandkever te voorschijn uit de bodem, dan gaan de kevers zich voeden, dit is een periode van rijpingsvraat, waarbij loofbomen worden opgezocht. Na verloop van tijd paren de kevers, waarna de wijfjes eitjes leggen in het gazon, en de cyclus opnieuw kan beginnen. De kevers sterven af in de maand juni. De levenscyclus van ei tot kever duurt 2 jaar. Tijdens de periode van rijpingsvraat vliegen de kevers heel actief rond, zeker in de voormiddag.

Het voorkomen van deze kever is dus tijdelijk, en het probleem zal vanzelf oplossen.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen