Ik heb last van een groot aantal kleine zwarte kevers in mijn bloemen. Zijn ze schadelijk?

Rob, 31 jaar
3 juni 2017

Antwoord

Beste Rob,

op basis van deze foto is het moeilijk om de kever met 100% zekerheid te identificeren tot op soortniveau; zelfs de bepaling van de familie is niet eenvoudig. Ik ben op basis van de afmeting en het gedrag van de kever haast zeker dat het om een kevertje gaat uit de familie van de Nitidulidae (sapkevers, glanskevers).

Dit is een zeer uitgebreide familie van kevers waarvan sommige soorten leven op bloemen, andere foerageren op fruit en voeden zich met sappen.

De kans is heel groot dat deze kevertjes behoren tot het genus Meligethes, allicht gaat het om Meligethes aeneus. Dit zijn kleine kevertjes die vaak massaal voorkomen op geel bloeiende plantensoorten waar ze zich voeden met het stuifmeel.

Om 100% zeker te zijn zou de kever met behulp van een stereomicroscoop en een identificatiesleutel moeten bekeken worden op een aantal morfologische kenmerken. Indien je dit wenst mag je altijd enkele exemplaren opsturen naar het ILVO (Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke).

Als het effectief om Meligethes aeneus (koolzaadglanskever) gaat kan de kever heel wat schade veroorzaken in koolzaadvelden.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen