Plant geluid zich beter voort in een tafelblad of in de lucht?

Nynke, 14 jaar
29 mei 2017

Antwoord

Beste Nynke,

Het geluid plant zich beter (lees: sneller) voort in een vaste stof om twee redenen.

Ten eerste zitten de moleculen er dichter bij elkaar.  Een geluidgolf is een trilling van deeltjes.  Bij geluid in de lucht is het de lucht die trilt.  Bij geluid in een vaste stof trillen de moleculen van de vaste stof.  Elk deeltje voert een bepaalde trilling uit en blijft hierbij op zijn plaats maar stuwt wel aanliggende deeltjes aan die vrijwel dezelfde trilling zullen ondergaan.  Hoe dichter de deeltjes bij elkaar zitten, hoe makkelijker een trilling zich dus voortplant.

In een vaste stof zoals een tafelblad zitten de deeltjes niet alleen dichter bij elkaar, maar hangen ze ten tweede ook sterker aan elkaar: het kost meer moeite om een tafelblad naar beneden te duwen dan om wat lucht naar beneden te duwen.

Die twee redenen maken dat als ergens een trilling start, deze zich veel sneller voortplant in het tafelblad dan in lucht.

Er werd me eens verteld dat men vroeger in de Far West, wanneer men wilde weten of er een trein aankwam, zijn oor tegen de spoorrails zette.  Omdat de trllingen (geluid) zich in de rails velen malen sneller voortplanten dan in de lucht, kon men zo inderdaad veel vlugger horen wanneer de trein aankwam.

Weet overigens ook dat geluid zich niet kan voortplanten in het luchtledige (de ruimte) doordat er geen deeltjes aan het trillen gebracht kunnen worden.

Daarnaast heb je nog een ander fenomeen dat een tafelblad, doordat het een grote vlakke plaat is, geluid goed zal afstralen naar de omliggende lucht als het "dwars" aan het trillen gebracht wordt.  Klop maar eens tegen de zijkant van een tafelblad en tegen de bovenzijde: kloppen tegen de bovenzijde geeft een veel voller, luider geluid dan tegen de zijkant.

Met vriendelijke groeten,

dr. ir. Pieter Schevenels

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Pieter Schevenels

geluid akoestiek bouwkunde

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw