Wat voor steen is dit? (gevonden in een tuin in Geel)

Hannah, 10 jaar
28 mei 2017

We hebben enkele maanden geleden deze steen in de tuin gevonden bij mijn grootvader in Geel (Ten-Aard). De steen weegt 804 gram en heeft een omtrek van 30 cm. Het soortelijk gewicht hebben we gemeten en dat bedraagt: 2,67 gr/cm³. Wat opvalt is dat waar de steen beschadigd is, hij van binnen zeer glad is en zwart. Wat voor steen is dit?

Antwoord

Beste Hannah,

Deze steen is ongetwijfeld een silexkei. Vuursteen dus. Hoewel 30cm nogal groot is, zijn silexkeien heel typisch in afzettingen die door rivieren zijn achtergelaten. Je kan dit merken aan de mooie ronde vorm en de 'botsfiguren', dat zijn de beschadigingen die je rondom kunt zien. Silex krijgt ook die typische witte buitenrand terwijl ze vanbinnen zwart is. Als je een silexkei in stukken hakt ga je vaak die gladde breukvlakken zien, en dat is één van de redenen waarom onze voorouders in de Steentijd hier graag gereedschappen van maakten.

Denk eens hoe ver de rivieren (vb. de Kleine Nete) nu liggen van jouw grootvader's tuin: over duizenden jaren tijd kan een rivier duidelijk sterk van plaats veranderen en insnijden in het landschap.

Hopelijk is het mysterie van de steen die je vond nu een beetje opgelost!

Pieter

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen