Sinds wanneer zijn de nationale voetbalteams die meespelen bij de olympische spelen, niet dezelfde teams als de reguliere?

Fred, 60 jaar
24 mei 2017

Mijn vermoeden is, dat de voetbalspelers die deelnamen aan de Olympische Spelen tot 1928 dezelfde spelers waren als die van het nationale reguliere team, ongeacht leeftijd en of ze al dan niet beroeps waren. Klopt dat?

Antwoord

Al van bij het begin, de tweede editie van de moderne spelen in 1900, was er een groot verschil tussen de Olympische en de nationale ploegen, gewoonweg omdat op de Olympische Spelen enkel amateursporters mochten deelnemen.

Twee andere argumenten die meespeelden, waren dat men geen concurrentie wilde met de FIFA wereldkampioenschappen, en dat men ook een meer evenwicht tussen continenten zocht. Toen vanaf 1984 professionele atleten mochten deelnemen, werden er daarom aan de Europese en Zuid-Amerikaanse ploegsamenstelling beperkingen opgericht: spelers die nog nooit aan de wereldbeker hadden deelgenomen. Dat verklaart waarom voetballanden als Spanje, Duitsland, Brazilië en Argentinië zich niet altijd kunnen kwalificeren voor deelname.

Tenslotte werd vanaf 1992 de nadruk gelegd op jongere spelers: voor alle ploegen in het herenvoetbal moeten sinds 1992 de spelers jonger dan 23 jaar zijn (sinds 1996 versoepeld: per ploeg mogen drie oudere spelers worden ingeschakeld).

Heel interessant is wat gebeurde met de Britse voetbalploeg. Eigenlijk een toepassing van al het bovenstaande. In 1974 besloot die niet meer deel te nemen, omdat ze zelf geen fundamenteel onderscheid meer wilde maken tussen amateurs en professionals. Toen in 1984 het Olympisch Comité daarin volgde, weigerde de Football Association toch een Britse ploeg af te vaardigen, eenvoudigweg omdat ze vreesde dat de FIFA daaruit zou besluiten dat er voor wereldkampioenschappen geen nood meer was aan Welsche, Engelse, Schotse en Noord-Ierse ploegen, maar dat die ene Britse (Olympische) voetbalploeg zou volstaan. Voor de spelen in Londen in 2012 had de FA het plan om enkel Engelse spelers op te stellen als de Britse ploeg, maar het Britse Olympisch comité drong aan op de inclusie van Welsche en Schotse spelers en speelsters. In Rio 2016 trad alleen een Brits (Engels-Welsch-Schots) vrouwenteam aan, het plan is om geen Britse herenploegen meer af te vaardigen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen