Zijn dit teken?

Ilse, 35 jaar
18 mei 2017

Deze beestjes krioelen op onze picknicktafel. We wonen naast een wei en hebben sparrenbomen staan.

Antwoord

Beste Ilse,

dit zijn geen teken, maar takluizen (familie Lachnidae). Tot deze familie behoren heel wat soorten waarvan sommige op loofbomen, en andere op coniferen voorkomen. Naar de infectiebron moet je allicht niet lang zoeken, dit zijn de sparren. Op basis van deze foto is het niet mogelijk om de takluis tot op soortniveau te identificeren. Hiervoor is stereomicroscopisch onderzoek noodzakelijk.

De kans is groot dat het om één of andere Cinara soort gaat. Vooral op coniferen, en zeker in coniferenhagen kunnen deze takluizen, zelfs in kleine aantallen, nogal wat schade aanrichten. Deze takluizen hebben stekend-zuigende monddelen waarmee de plantencellen worden aangeprikt om sap op te zuigen. Hierdoor worden de twijgen geel en vervolgens bruin.
 
In coniferenhagen leidt dit uiteindelijk tot grote bruine plekken in de haag. Bovendien scheiden deze takluizen ook vaak suikerhoudende uitwerpselen af, de zogenaamde honingdauw, die de planten een plakkerig gevoel geeft, waarin later roetdauwschimmels ontwikkelen (zwarte verkleuring van de plantendelen), met verminderde fotosynthese tot gevolg. Soms komt het voor dat die takluizen de planten verlaten en op gevels en terrassen waar te nemen zijn (of bij jou op picknicktafels).
 
met vriendelijke groeten,
 
Hans
 

Reacties op dit antwoord

  • 21/05/2017 - Ilse (vraagsteller)

    Dank u Hans :) onze coniferen zijn idd zwaar aangetast. En waarschijnlijk de sparren dan ook. Nog een vraagje: kan ik ze bestrijden en hoe? Oh en misschien ook praktisch: zijn ze ook schadelijk voor onze appelboom en blauwbesplanten? Nogmaals bedankt :)

  • 22/05/2017 - Hans (wetenschapper)

    Beste Ilse, als je effectief schadesymptomen waarneemt is een bestrijding aangewezen om verder onheil te voorkomen. Er zijn in de handel (grote tuinzaken, genre Aveve, e.a.) wel een aantal producten ter beschikking voor particulier gebruik. Zeker de firma Edialux beschikt over een ruim assortiment, zie http://www.edialux.be/nl/problemen/insecten/takluizen. In de tuinzaak kan men zeker meer info verstrekken. Producten op basis van lamba-cyhalothrin (Okapi Garden) en cypermethrin (Insecticide 10 ME) zijn bruikbaar. Zeker Okapi Garden schijnt heel effectief te zijn. Een behandeling met Okapi Garden in combinatie met een systemisch middel (is een middel dat met de sapstroom wordt meegevoerd) zoals For-Insect (actieve stof acetamiprid) is het meest efficiƫnt. In principe zijn coniferentakluizen heel soortspecifiek, en gaan ze geen schade aanrichten op appelbomen en blauwe bes. Daar heb je dan wel de kans om andere bladluissoorten aan te treffen, maar hun schade is eerder beperkt. succes, met vriendelijke groeten, Hans

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen