Van welk dier zijn deze wervels?

Lennert, 9 jaar
6 april 2017

Hallo Ik vond vandaag op het strand van de panne wervels. Ik heb met mijn mama en papa proberen uit zoeken op internet van welk dier ze zouden kunnen zijn, ik denk dat ze misschien van een zeezoogdier zijn. Ik mailde een foto naar zoo Antwerpen maar zij konden me niet helpen en stelden voor om naar jullie te mailen. Ik ben heel nieuwsgierig en zou graag weten van welk dier ze zouden kunnen zijn. Zouden jullie me kunnen helpen?

Antwoord

Beste Lennert,

gelet op de vindplaats, de grootte en de vorm van de wervels, en na korte vergelijking met ons eigen collectiemateriaal, durf ik wel te stellen dat beide wervels afkomstig zijn van een bruinvis. Dit is inderdaad, in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, een zeezoogdier, meer bepaald de kleinste tandwalvis die we kennen. Bruinvissen lijken sterk op dolfijnen. De laatste jaren is hun aantal in de Noordzee zeer sterk toegenomen, en helaas spoelt er ook zeer regelmatig eentje aan aan onze kust.

Wat betreft de wervels:

Het zijn beide thoracale wervels (wervels van de borstkas). De meest donkere van de twee ligt redelijk vooraan in het lichaam, dus dicht tegen kop en hals, en op de foto kijk je naar de voorzijde van de wervel. De lichter gekleurde wervel ligt verder naar achter in het lichaam, bijna op de overgang rug-lendenen. Hier kijk je op de achterzijde van de wervel.

Beiden zijn afkomstig van een jongvolwassen dier: het ruwe oppervlak van het wervellichaam zelf is in feite een aftekening van de groeischijf. Deze groeischijf bestaat uit kraakbeen, en is dus niet langer bewaard. Normaal past hier nog een schijfvormig stukje bot overheen, vooraleer we een tussenwervelschijf op deze wervel kunnen laten aansluiten. Dit botstukje, dat hier ontbreekt, is bij volgroeide dieren volledig vastgegroeid met de wervel zelf ("sluiten van de groeischijf"). 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Pieter Cornillie

Veterinaire Morfologie: Embryologie incl. teratologie Anatomie Histologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw