Kan ik een ster kopen?

Brent, 15 jaar
7 maart 2017

Misschien is deze vraag eerder economisch of politiek? Er bestaan verschillende bedrijven die levensechte sterren verkopen. Je kiest een ster uit en van hier op aarde kan je dan kijken naar de ster die jouw eigendom is. Klinkt super leuk om als cadeau te geven toch! Nu, ik lees dat het heelal van iedereen is, dat je niet zomaar een ster kan kopen. Lang geleden hoorde ik ook iets over stukken maan kopen. Maar, een ster kan dus niet van jouw worden? Zo ja, waarom verkopen bedrijven het dan wel? Ja, om winst te maken. Maar hoezo is dat toegestaan en gebeurt dat gewoon?

Antwoord

Men kan geen sterren kopen!  Wat je wel kan doen, is geld geven aan iemand die je wijsmaakt dat je er een ster voor krijgt.

Waarom gebeurt het?  Inderdaad om geld te verdienen.  Het is ook niet eenvoudig, en misschien zelfs niet wenselijk, het te verbieden.  Want waar leg je de grens tussen wat wel mag, en wat niet mag?  Je wordt helemaal niet verplicht erin te lopen, en ze doen niet direct iets oneerlijks als bij voorbeeld met je kredietkaart weg te lopen.  Er zijn vele items in de amusementsindustrie die mensen kopen zonder dat ze er ten gronde veel aan hebben.  Ook astrologie wordt niet verboden.

Er bestaat inderdaad een ruimtewetgeving die stelt dat de andere hemellichamen 'patrimonium van de mensheid' zijn.  Dat is eigenlijk vooral bedoeld voor hemellichamen dicht bij ons zoals de Maan (en geldt zelfs voor het continent Antarctica).  De maan schijnt voor ons allemaal, en het kan niet zomaar dat iemand die er de middelen voor heeft, ze zomaar voor zichzelf claimt.  Voor een verre ster, waar we nooit geraken, is het voor mij twijfelachtiger of we die zelfs 'patrimonium van de mensheid' mogen noemen.  Stel dat die ster planeten heeft, met levende wezens erop.  Kunnen we zomaar claimen dat zij van ons is?  Neen toch.

Als sterrenkundige bestudeer ik sterren, en er zijn er enkele waarbij ik zelf voor het eerst merkwaardige eigenschappen heb gevonden.  En dan gebeurt het wel eens dat een collega me zegt dat 'hij/zij ook mijn ster bestudeerd heeft'.  Maar dan heb ik helemaal niet het gevoel dat ik een claim op die ster kan hebben.  'Het heelal is van iedereen' betekent eigenlijk 'het heelal is van niemand'.  Maar we mogen allemaal genieten van ernaar te kijken, en ons erover te verwonderen.

Reacties op dit antwoord

  • 08/03/2017 - Brent(vraagsteller)

    Bedankt voor je uitgebreide en heldere antwoord!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen