Kan een HIV-test zowel positief als negatief zijn?

Kenny, 29 jaar
4 maart 2017

Ik heb recent een HIV-test laten uitvoeren. Deze bleek tot mijn grote verbazing zowel positief als negatief te zijn? Vervolgens werd het staal doorgestuurd naar een universitair ziekenhuis voor verder onderzoek. Hieruit bleek 2 dagen later dat de Western Blot test een negatieve confirmatie gaf. Is het zo dat een HIV-test screent op de aanwezig van antilichamen in het algemeen en de WB op specifieke antilichamen gelinkt aan HIV? De spoedarts zei dat de confirmatietest negatief was. Dien ik verder onderzoek te doen naar andere infecties? Is het normaal dat er antilichamen aanwezig zijn in het bloed? Ik heb geen wisselende partners gehad en nooit onbeschermde seks gehad.

Antwoord

Beste Kenny,

Het resultaat dat je hebt gekregen, wordt 'vals-positief' genoemd. Deze term refereert naar het feit dat de test een hiv-positief resultaat geeft, terwijl je hiv-negatief bent. Een vals-positief testresultaat geeft onzekerheid, en kan angst oproepen.

Sinds de opkomst van de eerste hiv-testen in de jaren '80 van de vorige eeuw wordt een twee-stapsstrategie voor hiv-testen gebruikt: een eerst (goedkope) screening test, en indien deze positief is een tweede (duurdere) confirmatietest. De eerste test is gevoeliger (waardoor hij weleens een vals-negatief resultaat geeft), en de tweede is specifieker (deze detecteert specifieker de antistoffen tegen hiv).

Omwille van het geregeld voorkomen van een vals-positief screening-testresultaat, gaf men daarom enkel het resultaat van een hiv-test door bij absolute zekerheid (negatief screeningresultaat, of positief screening- én positief geconfirmeerd resultaat). De voorbije jaren wordt de hiv-test meer en meer genormaliseerd, en wordt geëxperimenteerd met alternatieve hiv-testing strategieën. Daardoor worden er ook resultaten van screeningtesten gecommuniceerd, ook al zijn de positieve (wij noemen ze 'reactieve') resultaten niet geconfirmeerd.

In elk geval is het zo dat een geconfirmeerd negatief resultaat echt negatief is. Dat resultaat is betrouwbaarder dan een 'reactief' screening testresultaat.

Dit betekent trouwens niet dat er een andere infectie aanwezig zou zijn. Heel vaak is er geen aanwijsbare reden voor een vals reactief screening testresultaat.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende beantwoord heb,

Hartelijke groeten,
Tom Platteau

Seksuoloog, Instituut voor Tropische Geneeskunde

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen