Reactieve HIV test bij zwangerschap?

Anneleen, 31 jaar
2 maart 2017

Ik heb vorige week een bloedafname laten uitvoeren ter controle van het hCG niveau na een positieve zwangerschapstest. Gisteren belde mijn huisarts met het resultaat, alles prima maar wel een licht positief resultaat op de HIV test. Vervolgens is het staal ter bevestiging opgestuurd naar Leuven voor een confirmatietest m.b.t. het p24 antigen. Dit resultaat was negatief. Nu moet ik opnieuw bloed laten trekken ter controle. Is het mogelijk dat bij deze 2de afname het p24 antigen wel tekent? Of kan het reactief resultaat een kruisreactie zijn omwille van mijn zwangerschap? Ik maak me toch zorgen...

Antwoord

Beste Anneleen,

Het resultaat dat je hebt gekregen, wordt 'vals-positief' genoemd. Deze term refereert naar het feit dat de test een hiv-positief resultaat geeft, terwijl je hiv-negatief bent. Een vals-positief testresultaat geeft onzekerheid, en kan angst oproepen.

Sinds de opkomst van de eerste hiv-testen in de jaren '80 van de vorige eeuw, wordt een twee-stapsstrategie voor hiv-testen gebruikt: een eerst (goedkope) screening test, en indien deze positief is een tweede (duurdere) confirmatietest. De eerste test is gevoeliger (waardoor hij weleens een vals-negatief resultaat geeft), en de tweede is specifieker (deze detecteert specifieker de antistoffen tegen hiv).

Omwille van het geregeld voorkomen van een vals positief screening-testresultaat, gaf men daarom enkel het resultaat van een hiv-test door bij absolute zekerheid (negatief screeningresultaat, of positief screening én positief geconfirmeerd resultaat). De voorbije jaren wordt de hiv-test meer en meer genormaliseerd, en wordt geëxperimenteerd met alternatieve hiv-testing strategieën. Daardoor worden er ook resultaten van screeningtesten gecommuniceerd, ook al zijn de positieve (wij noemen ze 'reactieve') resultaten niet geconfirmeerd.

In elk geval is het zo dat een geconfirmeerd negatief resultaat echt negatief is. Dat resultaat is betrouwbaarder dan een 'reactief' screening-testresultaat.

Dit betekent trouwens niet dat er een andere infectie aanwezig zou zijn. Het is waarschijnlijk ook niet gerelateerd aan je zwangerschap. Heel vaak is er geen aanwijsbare reden voor een vals-reactief screening-testresultaat.

Ik hoop dat ik hiermee je vraag voldoende beantwoord heb en je bezorgdheid (een beetje) kan wegnemen,

Hartelijke groeten,
Tom Platteau

Seksuoloog, Instituut voor Tropische Geneeskunde

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tom Platteau

Seksueel risicogedrag Seksuologie en HIV HIV en psychologie Homoseksualiteit

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen