Als ik via een zwart gat naar een planeet 2000 lichtjaar verderop ga, kan ik dan van daaruit de kruisiging van Jezus zien?

Eugene, 43 jaar
18 februari 2017

Als men gebruik maakt van zwarte gaten, kan men stukken afstand afsnijden in de ruimte (soort gate). Stel ik ga d.m.v. zo'n zwart gat naar een planeet 2017 lichtjaar verderop toe, kan ik van daaruit de kruisiging en wederopstanding van Jezus zien(hij werd immers bij helder weer gekruisigd, donder en bliksem kwamen pas later)? Ook ontstaan van de geboortekerk etc dan te volgen. Op vele schilderijen over de kruisiging van Jezus zijn Ufo's te zien. Dan zou dus het bewijs voor het bestaan van Jezus kunnen worden bewezen.

Antwoord

Dag Eugene,

Mijn antwoord op jouw vraag is tweeledig:

1) Als je je onmiddellijk zou kunnen verplaatsen naar een plaats 2017 lichtjaren verderop, én je hebt daar een hypothetisch optische instrument (bv telescoop) krachtig genoeg om met een voldoende resolutie naar een object te kijken op 2017 lichtjaren afstand, dan kan je op deze manier inderdaad de kruisiging van Jezus onderzoeken.

2) Maar, wat je hier voorstelt is met de huidige stand van techniek en begrip van de wetenschap echter niet mogelijk. Volgens de algemene relativiteitstheorie is het onmogelijk om sneller dan het licht te reizen, en ook het is nog onbekend of wormgaten mogelijk zijn binnen deze theorie.

Hierdoor kunnen we besluiten dat jouw vraag een leuk gedachte-experiment is maar dat dit praktisch gezien onmogelijk is.

Met vriendelijke groeten,

Bart D.

 

 

 

Reacties op dit antwoord

 • 08/03/2017 - Eugene (vraagsteller)

  Beste Bart D, ik snap je antwoord voor de volle 100%. Leuk dat ik daar weer op kan antwoorden. Ikzelf ben amateur-filosoof (dus geen sterrekundige, techneut oid). Ik heb eens gegoogled op tijd/afstand afsnijden dmv wormgaten en moet veronderstellen dat het theoretisch gezien mogelijk kan zijn. Het zal dus een kwestie van tijd zijn (bv over 100.000 jaar) voordat we het werkelijke bestaan van Jezus kunnen zien en kunnen vernemen wie of wat op de 3e dag de steen voor de grafgrot van Jezus wegrolde. De vraag is dan wel of het dan nog wel geloof is of wetenschap.

 • 08/03/2017 - Bart (wetenschapper)

  Heu... neen, het is geen kwestie van tijd. Onder mijn antwoord 1 staat "als, én, dan" - maar de "als" is al gewoon niet mogelijk, nu niet en over 100000 jaar evenmin. Ook mijn antwoord 2 geeft je geen soelaas: Als de relativiteitstheorie klopt is het ook principieel onmogelijk om sneller dan het licht te reizen. Je mag de wetenschappelijke twijfel niet misbruiken hé.

 • 13/09/2017 - Eugene (vraagsteller)

  jawel, telepathie is sneller als het licht. en daar komt bij, als men het Higgins deeltje deels weet uit te schakelen (zonder het Bosson Higgins deeltje flitst alles oneindig snel door het heelal) ook dan kan iets sneller dan het licht gaan. nogmaals ik ben geen wetenschapper maar filosoof, ik houd me dus bezig met theorieen (niet met de praktijk) en de twijfels daarover. Ook zijn er plenty websites die speculeren over het afsnijden van tijd en ruimte dmv zwarte gaten (tijdreizen). Ook weten wij waar bv aliens toe in staat zijn qua (tijd)reizen. Ook deze zijn misschien al 10.000 jaar voor in ontwikeling. Zou in ieder geval een verspilling van sterren en planeten zijn als wij de enige hogere beschaving in het heelal zijn. Lijkt me sterk dat de aarde een oase in een woestijn aan sterren en planeten zou zijn. groet

 • 22/01/2018 - Bart (wetenschapper)

  Is telepathie sneller dan het licht? interessante bewering Zou zonder het higgs deeltje alles oneindig snel door het heelal reizen? ook erg interessante bewering. Je houdt je bezig met de theorie en niet met de praktijk. Een zeer goede insteek, want je zal nooit betrapt kunnen worden op fouten. Weten wij waar aliens toe in staat zijn? Jij weet dan meer dan ik hoor :-) Misschien zijn ze al 100 miljoen jaar of een paar miljard jaar voor , cfr de Fermi paradox. Waarom is het een verspilling van planeten als wij de enige zijn in het heelal? Misschien zijn wij wel de verspilling?

 • 07/02/2018 - Eugene (vraagsteller)

  Beste Bart, Dat zonder het Higgs deeltje alles oneindig snel door het heelal beweegt, hoorde ik in een docu. De discussie tussen u en mij heeft al iets opgeleverd zeker nu voor mij, ik heb nl eens gegoggled op de fermi paradox. Een interessant theorie stuk. De aarde zou de enige bewoonbare planeet kunnen zijn in het heelal. Zie het als een groep mensen in een oase die zich afvraagt waarom alleen hier een oase is en niet in de wijde omtrek van 1000 km. Het kan. De overige sterren en planeten kunnen er bv ook zijn om ons te dienen. (evenwicht, sterrenkunde, magentisme). Ook weten wij niet of het heelal oneindig groot is. De tijd die wij in dit universum rondbrengen is slechts beknopt (pak m beet 85 jr). De RUIMTE is, cq lijkt, echter oneindig. Misschien dat dit in het hiervoormaals/hiernamaals omgekeerd is: schier-oneindige TIJD, beknopte RUIMTE (de speldenknop voorafgaand aan de oerknal). Alles slechts theorie. Ja, dat WIJ de verspilling zijn die kans acht ik groot (milieuvervuiling; het niet in staat zijn voor onszelf te zorgen). Wel nog een vraag Bart: bedoelt men met de oerknal de sliert van het melkwegstelsel, of de knal waaruit ALLE sterrenstelsels uit zijn ontstaan?

 • 08/03/2018 - Bart (wetenschapper)

  de oerknal is de allereerste gebeurtenis vanwaaruit alle ons bekende materie en energie geexpandeerd is. Onze melkweg en alle andere melkwegen van het universum. "zonder het Higgs deeltje alles oneindig snel door het heelal beweegt, hoorde ik in een docu". Nou nou. wel wel. Ik zou niet meer naar Discovery Channel kijken. Dan beschouw ik Star Trek of Avatar als solieder.

 • 21/03/2018 - Eugene (vraagsteller)

  Had dat in het Limburgs Dagblad gelezen, dat alles oneindig snel door het heelal zou flitsen als het Higgs deeltje niet zou bestaan. Maar goed, kan zijn dat dat niet zo is, mijn fout dat is ze dit voetstoots geloofd heb, maar ik heb dan altijd als excuus het inzicht van een andere wetenschapper (die man is goud waard, die Socrates) Het Enige Wat Ik Weet Is Dat Ik Niets Weet. Dit geldt voor mij, u, iedereen. Maar goed, ik hoop toch nog iets op te steken van onze discussie. Oerknal is me nu duidelijk (ALLE melkwegstelsels doen/deden eraan mee). Maar nu komen de aanknopende vragen hierover; Bij de oerknal dacht ik altijd aan een, al draaiend, ontploffend iets. Dus precies zoals de Melkweg uitziet. Maar als u zegt dat ALLE stelsels samen de oerknal voorstellen, dan vraag ik mij af hoe de Melkweg zelf dan ontstaan is ? Hoe zijn de inktvis achtige slierten ontstaan? En wat is de kern (middelpunt) van de Melkweg ? Slokt deze uiteindelijk alles op, of zijn alle sterren juist uit dit midden ontstaan dmv ontploffing ? En was er echt wel een Oerknal, of was alles er altijd al, en zal het ook voor altijd blijven ?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen