Hoe kan een bedrijf met eco/dienstencheques (zoals Sodexo) geld verdienen?

Jonathan, 32 jaar
14 februari 2017

Een poetsvrouw komt bij mij poetsen. Ik betaal die, en zo verdient zij geld. Maar als een poetsvrouw via een bedrijf bij mij komt poetsen, betaal ik het bedrijf. Die betalen dan de poetsvrouw. Het bedrijf moet echter ook nog zichzelf en de andere (administratieve) werknemers uitbetalen van datzelfde geld dat, onder andere, ik het gegeven. Want het bedrijf verdient toch zijn geld door de klanten die ervoor betalen? Maar als daar dan nog eens een dienstenchequebedrijf tussenkomt, hoe kan die dan in hemelsnaam nog geld verdienen? Ik moet dan al niet meer de volle pot betalen (dus het bedrag is al verkleind) en er komen nu nog een hele resem extra werknemers bij (iemand moet die cheques opvolgen en administratief behandelen) en die cheques moeten nog gedrukt worden ook. En toch kan dat bedrijf (zoals Sodexo) nog steeds winst maken... Geld komt toch niet uit de lucht gevallen?

Antwoord

Als gebruiker betaal jij het dienstenchequebedrijf met de dienstencheques die je aankocht aan 9 euro (iets minder, omdat je een stukje terugkrijgt via de belastingen). Jij koopt die bij Sodexo. Na de poetshulp geef jij de dienstencheque af aan het dienstenchequebedrijf. Dat bedrijf mag ze op haar beurt weer  afgeven aan Sodexo. Sodexo betaalt aan het dienstenchequebedrijf 22,36 euro. (http://www.dienstencheques-vlaanderen.be/erkende-ondernemingen/gebruik-en-terugbetaling/papieren-dienstencheques/).

Met die 22,36 euro per cheque moet het dienstenbedrijf al haar kosten dekken. Het loon van de poetsvrouw maar ook alle andere kosten (administratie, opleiding voor de werknemers,...). Een bedrijf dat bijv. veel opleiding geeft aan haar poetshulpen zal meer kosten hebben. Een bedrijf dat niet efficiënt werkt zal ook meer kosten hebben. Sommige bedrijven vragen daarom aan de gebruiker een toeslag per cheque van bijvoorbeeld 1 euro. Dat mag. Maar ze zijn daarmee natuurlijk duurder dan hun concurrenten.

De volgende vraag is natuurlijk hoe Sodexo aan jou een cheque kan verkopen van 9 euro om daarna het dienstenchequebedrijf 22,36 euro uit te betalen? Dat komt omdat dit systeem betaald wordt met overheidsgeld. De bedoeling van het dienstenchequesysteem is immers om laaggeschoolde mensen een jokans te geven via gesubsidieerd werk. Mogelijks is het voor sommigen ook een opstap naar regulier (niet gesubsidieerd) werk. Tegelijk dringt het ook het zwartwerk terug. De bedoeling is dat het op die manier de staat meer kan opleveren dan het kost. Of dat lukt, weet ik niet. Dat is weer voer voor een andere vraag op dit vragen-platform.

Waarom regelt de overheid dan niet zelf de verkoop en terugbetaling van dienstencheques? Waarom doet Sodexo dat? Omdat de overheid vindt dat die administratie goedkoper kan gedaan worden als dat wordt uitbesteed. Om de paar jaar organiseert de overheid daaarom een aanbesteding. Bedrijven zoals Sodexo mogen dan een prijs opgeven. Wie de laagste kostprijs insteekt, die mag de administratie organiseren. En dat is op dit moment dus Sodexo.

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen