Wat te doen tegen droge lippen?

Jordy, 19 jaar
16 februari 2017

Je hoort vaak dat het probleem van droge lippen kan worden opgelost met een lippenbalsem, maar vaak als je opzoekt wat je er tegen kan doen, dan vind je vaak dat balsems nauwelijks werken en je er niet veel tegen kan doen. Klopt dat of zijn er andere manieren om van uitgedroogde lippen af te raken?

Antwoord

Droge lippen worden veroorzaakt door blootstelling aan zon, weersomstandigheden met lage luchtvochtigheid of ontsteking ter hoogte van de lippen. Belangrijk is ook dat heel wat medicatie invloed heeft op droge mond en droge lippen.

Bescherming tegen zon en in geval van chronisch medicatie gebruik het raadplegen van de huisarts zijn dus aangewezen.

Vette crèmes of vaseline zijn geen goede oplossingen, ze zijn bovendien broedplaatsen voor micro-organismen en vergroten de kans op ontsteking.

Alhoewel weinig hoog kwalitatief onderzoek hieromtrent is uitgevoerd wordt aangenomen dat (advies verwerkt in richtlijnen) het beste resultaat wordt bekomen met prdoucten die glycerol (glycerine) bevatten wat hydraterend (waterverbindend) werkt, panthenol (pro-vitamine B5 - werkt ook hydraterend) en licochalcone (werkt anti-bacterieel en antiviraal).

Op de Beligshce markt voldoet Eucerin (R) aan deze voorwaarde. Bij de standaard adviezen bij ons in het universitair ziekenhuis is dit dan ook de eerste keuze.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen