Waarom hoor je beter met buisjes in je oren?

Susan, 12 jaar
14 februari 2017

Als klein kind kreeg ik buisjes omdat ik vaak oorontstekingen had. Alleen snap ik niet hoe die buisjes hielpen om beter te horen.

Antwoord

Beste Susan,

Als je een oorontsteking krijgt dan zit er vocht achter je trommelvlies. Je trommelvlies is een vlies dat trilt als geluid in je gehoorgang terechtkomt. Die trilling wordt dan doorgegeven naar je binnenoor, waardoor je uiteindelijk hoort. Door het vocht achter je trommelvlies kan het vlies echter niet normaal trillen. Het is net alsof je een trommel zou vullen met water en dan probeert om geluid uit de trommel te krijgen, dat zou ook niet lukken.

Een tweede probleem is dat door de ontsteking de lucht die achter je trommelvlies zit niet goed wegkan. Normaal gebeurt dat via de buis van Eustachius die de holte achter je trommelvlies verbindt met de neusholte. Maar bij een ontsteking zit die meestal dicht, waardoor ook de lucht niet wegkan en je, samen met het vocht, ook vaak een soort opgeblazen trommelvlies krijgt. Dit is te vergelijken met een trommel die je zou volpompen met lucht waardoor je alweer geen geluid uit het ding krijgt.

Een buisje maakt eigenlijk een gaatje in je trommelvlies, waardoor de lucht vanuit je gehoorgang kan doordringen naar achter het vlies en omgekeerd, waardoor de druk aan beide zijden van het vlies gelijk wordt. Het vocht kan dan ook naar buiten als dat nodig is. Maar zo kan het trommelvlies terug gaan trillen en kan je weer horen. Buisjes vallen vaak spontaan uit het trommelvlies naar buiten en het vlies groeit dan terug dicht. Hopelijk is tegen die tijd je oorontsteking genezen, want er is veel te horen !

 

Beste Groeten,

Prof.Dr.P.Santens

UZ Gent

Reacties op dit antwoord

  • 26/02/2017 - Susan(vraagsteller)

    Dankjewel, ik had het ook aan m'n biologie docent gevraagd maar die wist het niet precies.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen