Produceren bacteriën de warmte in een stilstaande vaatwasmachine?

Servaas , 19 jaar
15 februari 2017

Wanneer een vaatwasmachine niet aan staat en er staan bijvoorbeeld vuile borden in, dan valt het mij op bij het openen dat het er vrij warm is. Nu vraag ik me af of dit komt door de bacteriën die de etensresten afbreken.

Antwoord

Beste Servaas,

 

Het is een goede gok, maar in dit geval lijkt het mij weinig waarschijnlijk. Bactieriën produceren inderdaad warmte, die je zelfs merkbaar kan voelen op plaatsen waar zeer veel bacteriën zijn, veel voedsel voorhanden is, en andere condities (vochtigheid, zuurstof) ook goed zitten. Een voorbeeld is een composthoop, waar de temperatuur binnenin de hoop door microbiële activiteit tot 60°C kan oplopen

 

In het geval van een vaatwas is er wel een (kleine) hoeveelheid voedsel en vochtigheid aanwezig, maar de bacteriën zijn nog niet talrijk genoeg om een merkbaar verschil in temperatuur op te leveren. Het lijkt mij waarschijnlijker dat de warmte wordt veroorzaakt door een warmwaterleiding, fornuis of oven in de buurt van je vaatwas, en dat de isolerende wanden van de vaatwas deze warmte vasthouden.

 

Vriendelijke groeten,

Francis Meerburg

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Francis Meerburg

Biologie, Milieutechnologie, Microbiële technieken, Waterzuivering, Biomassa

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen