Is er een verband tussen consumptie van melkproducten en slijmvorming?

marc, 61 jaar
20 januari 2017

Blijkbaar zijn heel veel mensen hiervan overtuigd. En ik hoor mensen hierover raad geven aan jonge moeders van kinderen met een verkoudheid. Maar klopt het wel?

Antwoord

Veel mensen zijn inderdaad overtuigd dat melkconsumptie de slijmvorming doet toenemen. Er werden experimenten uitgevoerd om dit idee te testen, maar die bevestigen dat niet. Zo werden er proefpersonen besmet met het rhinovirus dat verkoudheid veroorzaakt. De proefpersonen mochten ofwel geen melk drinken, of tot een tiental glazen melk per dag drinken. Gedurende een periode van 10 dagen werd de hoeveelheid slijm gemeten dat door de neus werd geproduceerd. Dit deed men door de papieren zakdoekjes te wegen voor en na het snuiten van de neus. Uit deze studie is gebleken dat er geen verschil was in slijmproductie door de neus van de verkouden proefpersonen, of ze nu melk dronken of niet. Ook bij asthmapatiĆ«nten heeft men geen duidelijk verband kunnen aantonen tussen melkconsumptie en slijmprodcutie door de luchtwegen.

Melk verhoogt de slijmproductie dus niet. Maar men heeft wel vastgesteld dat de fluimen (het "flegma") die in de keel verschijnen bij verkouden personen, dikker zijn wanneer men volle melk consumeert. Dit zou de indruk kunnen geven dat er meer slijm wordt geproduceerd, omdat men de dikkere fluimen meer gewaar wordt  dan dunner, meer vloeibaar keelslijm. Het dunnere slijm wordt gewoon ingeslikt terwijl dikkere fluimen kunnen leiden tot hoesten of rochelen om het uit de keel te verwijderen.

Over het algemeen wordt niet aangeraden om kinderen met een verkoudheid geen melk(producten) meer te geven. Melk is voor jonge kinderen een belangrijk onderdeel van hun dieet en zieke kinderen moeten goed gevoed worden om niet teveel te verzwakken.

Reacties op dit antwoord

  • 31/01/2017 - marc (vraagsteller)

    bedankt voor het duidelijke antwoord. groeten, marc de cleyn

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw