Als een vliegtuig continu op een rechte lijn zou vliegen zou het dan de kromming van de aarde volgen of de atmosfeer verlaten?

Mark, 44 jaar
18 januari 2017

Antwoord

Als een vliegtuig (horizontaal) op een rechte lijn zou vliegen, zou het inderdaad steeds hoger vliegen en op den duur de atmosfeer verlaten.

Dit is weliswaar een erg sterk vereenvoudigde stelling. Het vliegtuig heeft de atmosfeer nodig om te kunnen vliegen en zal, als de atmosfeer steeds dunner wordt, steeds "harder moeten optrekken" om rechtdoor te kunnen blijven gaan. 

De hoogteregeling van een vliegtuig instellen is een continu regelproces. Het is bijna onmogelijk om de instelling op voorhand te doen, en daarna perfect "rechtdoor" te vliegen. Het is een proces van continu kijken en bijstellen. De hoogte zal in de praktijk dan eerder geregeld worden op de hoogtemeting. Als er zo gewerkt wordt, zal het vliegtuig de kromming van de Aarde volgen.

 

Reacties op dit antwoord

  • 02/02/2017 - Mark (vraagsteller)

    Bedankt voor de toelichting! Ik leid dan af uit het antwoord dat de voortstuwing van een vliegtuig in de atmosfeer en de voortstuwing in de ruimte van bv een raket op een zeer verschillende manier verlopen?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen