Hoe komt het dat sprekers dikwijls 'euh' zeggen?

frederik, 76 jaar
17 februari 2017

Antwoord

Beste Frederik,

Er zijn verschillende redenen waarom iemand euh zegt. Als we spreken moeten we eerst bepalen wat we willen communiceren, daarna zoeken onze hersenen naar de codes hoe ze die woorden moeten uitspreken, vervolgens gebruiken we spieren om iets daadwerkelijk luidop te zeggen en ten slotte is er een spraakmonitor die controleert of het juist was. Op al die niveaus kan je het even moeilijk hebben waardoor je euh zegt. Wanneer je dus bijvoorbeeld niet op een woord kan komen (hoe heette de hoofdstad van Argentinië ook al weer?), als de uitspraak niet goed lukt (probeer hiërarchisch maar eens drie keer na elkaar), of als je beseft dat je je versproken hebt (de Velo van Minus euh Venus van Milo).

Soms kan het veelvuldig gebruik van euh storend werken, bijvoorbeeld als het een stopwoordje is van een spreker die een lezing geeft. Onderzoek wees echter uit dat het ook voordelen kan hebben. Het kan voor de luisteraar aangeven dat er een moeilijk woord of complexe zin aankomt waardoor je aandachtiger wordt (voor de volledigheid: het werkt enkel als je slechts een korte pauze laat na je euh, niet als je enkele seconden wacht om verder te spreken).

 

De euh-klank kan overigens verschillen per taal, zoals je hier kan lezen: https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/29727/Waarom-maakt-een-mens-het-geluid-huh-als-hij-iets-niet-weet

 

ps de hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires mocht je er nog niet op gekomen zijn

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen