Waarom kan een uil zijn kop bijna volledig ronddraaien?

Elodie, 7 jaar
5 januari 2017

Antwoord

Dag Elodie,

Omdat de uil vooral 's nachts leeft, moet hij extra goed kunnen zien. Daarom staan zijn ogen aan de voorkant van zijn afgeplatte kop. Hij ziet dan eigenlijk zoals wij: doordat de twee ogen naar voor kijken, ziet hij een driedimensioneel beeld. Dat is voor hem zeer belangrijk aangezien hij dan ook een dieptebeeld heeft.

Nadeel dan weer is dat hij dan wel een zeer goed zicht heeft voor hem, hij ziet niks van wat er naast en achter hem gebeurt. Dit heeft de natuur opgelost door ervoor te zorgen dat de uil zijn hoofd zeer ver kan ronddraaien. Zo ziet hij zeer goed in alle richtingen: hij vindt eten én ziet makkelijk wat er rond hem gebeurt waardoor hij veilig is.

Waarom kunnen wij ons hoofd dan niet zo ver draaien zoals de uil? Wel, dat ligt aan de bouw van de bovenste wervels en de onderkant van de schedel. Bij de uil is deze zo opgebouwd dat dit een gewricht is dat een beetje lijkt op een schouder: je arm kan ook alle kanten uit draaien! Het hoofd van de uil dus ook.

Veel leerplezier!

Christine 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Christine Van der heyden

Doctoraat: ontwikkelingsbiologie op zebravis, tandontwikkeling, genexpressiepatronen (ISH), in vitro culturen van weefsels, histologie (LM en TEM) Lesopdracht: labo biotechnologie, biochemische analysetechnieken, immunologie. Milieuvakken.

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen