Hoe bij twijfel direct het geslacht kennen van zelfstandige naamwoorden?

Walter, 82 jaar
11 januari 2017

Antwerpenaren, in hun dialect, hebben een ezelsbruggetje om dat te weten. Waar ze het woordje 'en' (lees 'n) kunnen voorzetten zijn vrouwelijk, 'n vork (eigenlijk fourchet), ZIJ is gevallen. Zo ook 'n vrouw, 'n maagd, 'n peer, etc. Waar we 'ne' kunnen voorzetten is altijd mannelijk. 'Ne lepel, HIJ is gevallen. Zo ook ne man, 'ne voetballer,etc. Kan ook 'nen'zijn als het woord begint met een klinker, nen appel (zeggen nenappel), HIJ is heel lekker, nenaap,etc Waar we tenslotte 'e' kunnen voorzetten is het ONZIJDIG , e mes, het is gevallen. 'Gef maai is a mes'. Zo ook e kind/het kind,etc. Misschien zijn hier of daar wel uitzonderingen? Zo ziet u dat de Sinjoren daar geen moeite mee hebben, Maar zij moeten het ezelsbruggetje wel kennen. Kunt u hiermee akkoord gaan?

Antwoord

Beste Walter

Wellicht bezorgt de uitleg die ik gaf bij een vergelijkbare vraag het antwoord op jouw vragen. Je vindt die hier. Ik wil daar graag nog enkele punten aan toevoegen:

  • Het systeem dat je beschrijft, werkt niet echt voor onzijdige woorden want het verschil dat je aangeeft tussen 'n voor vrouwelijke woordelijke woorden en e voor onzijdige bestaat eigenlijk niet. Bovendien is zo'n regel helemaal niet nodig voor onzijdige woorden: het bepaalde lidwoord het geeft meteen uitsluitsel over het geslacht van het substantief in tegenstelling tot het bepaalde lidwoord de bij andere mannelijke en vrouwelijke substantieven.
  • Dat systeem is zeker niet enkel dienstig voor Antwerpenaren. Je vindt het in grote delen van Vlaanderen en in de bovenregionale tussentaal.
  • Je voorbeeld vork klopt niet: je zegt wel degelijk ne vork. Dat wijst op een mannelijk substantief, al geeft de Woordenlijst Nederlandse Taal aan dat beide geslachten kunnen.

Vriendelijke groet

Lieven Buysse

Reacties op dit antwoord

  • 11/01/2017 - Walter(vraagsteller)

    Bedankt voor uw wijze antwoorden. Men kan altijd iets opsteken van een (goede) professor. Met vriendelijke groet.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen