Hoe kan het dat het licht van verste, oudste sterrenstelsels ons nu pas bereikt?

ronny, 53 jaar
11 januari 2017

Het licht van de oudste sterrenstelsels schijnen toch ook het langst en in het begin na oerknal stonden ze toch ook heel dicht bij ons. Alleen de uitdijing ruimte kan toch niet de oorzaak zijn dat dit licht nu pas ons bereikt? 13,7 miljard jaar geleden stond dit toch heel dicht bij ons en was het licht daarvan dus toch sneller bij ons?

Antwoord

De uitdijing van het heelal zorgt, zoals u wellicht wel weet, voor de roodverschuiving van sterrenstelsels, volgens een wet waarbij de roodverschuiving (de mate waarin het licht naar het rood verschoven wordt) groter is naarmate de afstand groter is.  De roodverschuiving van een sterrenstelsel leert ons de snelheid waarmee dat sterrenstelsel zich van ons verwijdert, eigenlijk deze waarmee het heelal zich uitbreidt op de afstand van het sterrenstelsel.

De roodverschuiving van de oerknal is oneindig; we kunnen doerknal dus niet zien, al het licht ervan is uit ons spectrum verdwenen.  Roodverschuiving oneindig komt overeen met een snelheid gelijk aan de lichtsnelheid.  Dat klopt: de oerknal is overal en hier gebeurd (hier en overal waren toen hetzelfde), en het signaal ervan loopt even snel weg als het naar ons toekomt.

De roodsverschuivingsas tusse 0 en oneindig is dus een tijdslijn.  Wat roodverschuiving 0 heeft, gebeurt vandaag, 13.8 miljard jaar na de oerknal.  Wat roodverschuiving oneindig heeft, is gebeurd op het tijdsstip van de oerknal, voor ons 13,8 miljard jaar geleden.  Alles wat ertussen zit is dus tussen de oerknal en vandaag gebeurd.  Een sterrenstelsel met een grote roodverschuiving, staat op een plaats die al ver verwijderd is, maar niet zover als het signaal dat ons nog van de oerknal zou kunnen bereiken.  We zien dat sterrenstelsel dus na de oerknal, maar toch al een hele tijd geleden, want het licht ervan heeft een lange afstand moeten overbruggen om bij ons te komen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen