Zijn geluidsgolven geen golven?

Randy, 20 jaar
10 januari 2017

Onder de definitie van golven valt het feit dat ze door een ijdele ruimte kunnen reizen. Geluid kan dat echter niet omdat het materie vereist voor het ontstaan van het drukverschil. Toch is er sprake van geluidsGOLVEN. Kunnen we geluid dan wel of niet beschouwen als golven?

Antwoord

Dag Randy,

Ik weet niet uit welk werk je de definitie van golven hebt overgenomen, maar als we er bv. Wikipedia bij nemen, staat er: Een golf is een verstoring die propageert.
Andere werken zeggen: Een golf kun je zien als een zich verplaatsende trilling.

Hieruit blijkt dus dat golven geen beperking leggen op het medium.
Geluid, wat dus lucht of andere materie nodig heeft, voldoet dus ook aan de definitie van golven. Golven op het watervlak van de zee ook.

Belangrijk aan golven is dat 'iets' verandert, dan dat deze verandering voortbeweegt.
'Iets' kan het elektromagnetiche veld zijn zoals bij licht, maar dus ook de luchtdruk zoals bij geluid.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

  • 10/01/2017 - Randy(vraagsteller)

    Dag Luc, Alvast bedankt voor uw antwoord. U maakt me inderdaad attent op de verscheidenheid in natuurkundige golven. In mijn cursus Fysica worden de golven aangehaald die door een ijdele ruimte zonder medium reizen en een materie die de golven absorbeert kan beïnvloeden. Onder deze subcategorie vallen radiogolven, infraroodstralen, ultravioletstralen, microgolven, etc. Onze cursus duidt aan dat de term 'geluidsgolven ' simpelweg een onjuiste benadering is, omdat het niet dezelfde eigenschappen bezit als een golf, maar enkel luchtdrukverplaatsing. Daarom was ik curieus achter de benadering van de nu-gebruikte term 'geluids-golven'. Alvast bedankt om me vooruit te helpen! Met vriendelijke groeten

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen