Hoe bepaal je het nitraatgehalte in 100 gr. rucola met de fotospectrometer?

Siebren, 17 jaar
4 januari 2017

Ik wil het nitraatgehalte bepalen van 100 gram voorverpakte rucola met de fotospectrometer. Hiervoor wil ik het kookvocht gebruiken en ontkleuren, maar ik vind geen duidelijk verstaanbare uitleg van het hele proces en de verschillende stappen om tot het nitraatgehalte te kunnen bepalen.

Antwoord

dag Siebren

Een werkwijze vind je in het boek 'Lebensmittelanalytik' van Matissek. Ik heb het boek niet zelf, maar je kan het zeker in een aantal hogescholen en universiteiten vinden.

Wat heb je allemaal ter beschikking? Er bestaan verschillende soorten kits voor fotometrische bepalingen, voor sommige heb je echt niet veel nodig, ze geven dan meestal ook alleen maar een indicatie van de concentratie.

In bijlage vind je alvast een methode om nitraat in water te bepalen, maar het is niet iets dat je zomaar thuis kan doen.

In het algemeen kan je in de analyse verschillende stappen onderscheiden:

 • nitraat vrijmaken uit voedingsmiddel: via verassing of extractie
 • nitraat kleuren: kan op verschillende manieren
 • meting: bijvoorbeeld met spectrofotometer
 • verwerking van de resultaten

Laat me weten waar je het juist wil doen, is het in het kader van een GIP of zo? ik kan op school wel meer informatie zoeken.

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

 • 05/01/2017 - Siebren(vraagsteller)

  Beste, Het is de bedoeling dat ik de proef in de school uitoefen met de fotospectrometer, die in het labo van de school aanwezig is. Dit is inderdaad in het kader van mijn GIP. Bedankt voor je reactie op mijn vraag en voor de verdere informatie die je me eventueel nog kan toesturen. Groetjes, Siebren

 • 09/01/2017 - Siebren(vraagsteller)

  Beste, Ik heb nog eens navraag gedaan over de manier waarop ik het nitraatgehalte in de rucola moet bepalen? Volgens mijn mentor mag ik mijn methode zelf kiezen. Kan u mij helpen met de gemakkelijkste en snelste uitvoerbare methode ? Tegen 17/01 zal ik mijn gekozen methode moeten uitgewerkt hebben om door de mentor te laten controleren. Is het mogelijk om voor deze datum nuttige informatie te ontvangen? Ik stel uw tijd en interesse enorm op prijs. Groetjes, Siebren

 • 09/01/2017 - Marina(wetenschapper)

  de gemakkelijkste methode is met sticks, kan je vinden bij Merck of vwr denk ik ik kijk of ik morgen nog meer informatie kan zoeken maar ter zijde: snel en gemakkelijk is meestal niet goed!

 • 11/01/2017 - Marina(wetenschapper)

  Siebren je hebt de keuze (in overleg met je mentor) van makkelijk naar moeilijker - met sticks een bereik aflezen - testkits van bv.Merck of Machery-Nagel - alles zelf doen via de methode in de bijlagen. Eigenlijk hetzelfde, van verschillende bronnen. Andere bronnen geven nog moeilijkere werkwijzen, raad ik je niet aan.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering


UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen