Waarom rekenen we in het tiendelig talstelsel?

Sara, 15 jaar
7 december 2016

Antwoord

Beste Sara,

We rekenen in het tiendelig talstelsel omdat we 10 vingers hebben. Stel: je hebt een hoop stenen en wil die tellen. Zolang het maximaal 10 stenen zijn, heb je eigenlijk geen talstelsel nodig om aan je buur te zeggen hoeveel stenen je hebt, je toont gewoon het aantal vingers (7 stenen is 7 vingers). Wanneer je meer dan 10 stenen hebt, kom je in de problemen aangezien je maar 10 vingers hebt, dus zeg je eerst hoeveel keer je vingers op waren en dan hoeveel vingers je op het einde nog had (13 stenen is 1 keer alle tien je vingers en dan nog eens 3 vingers).

Het tiendelig talstelsel is trouwens niet het enige dat gebruikt wordt (werd), zo is er ook het 60 delig. Om hieraan te komen tel je eigenlijk vingerkootjes. In plaats van op je vingers te tellen, zet je je duim op verschillende vingerkootjes. Op die manier kan je tot 12 tellen op 1 hand (de duim telt niet mee, want die heb je nodig om te wijzen). Je kan dus gemakkelijk aangeven dat je 5 keer tot 12 bent gegaan (12 kootjes in je rechterhand en 5 vingers in je linkerhand). 5 keer 12 is 60, vandaar dat het talstelsel 60 delig is (je komt pas in problemen na 60). 

Bemerk trouwens dat 60delig gebruikt wordt in uurwerken en dat sommige buitenlanders effectief op kootjes tellen. Ook biedt het 60 delig talstelsel extra voordelen ten opzichte van tiendelig aangezien 60 ongemeen veel delers heeft en 10 maar 4. Dit zorgt voor vele shortcuts bij het rekenen.

 

Groeten

Andreas

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen