Is het toedienen van vaccins een langetermijnoplossing?

Willem, 30 jaar
20 november 2016

Wanneer de menselijke populatie collectief een vaccin neemt is dat goed voor de gezondheid van de mens. Dat begrijp ik (actieve en passieve immunisatie). Maar is er niet zoiets als: 'Indien we altijd maar als oplossing voor een virus moeten terugvallen op een vaccin, zijn we dan niet aan het dweilen met de kraan open?'. Ik zie een mens als een 'vessel' voor een virus. Maar we zijn niet als enige een 'vessel' voor dat virus, toch? Dus in de strijd tegen een virus is het dan niet logischer om genetisch te winnen i.p.v. van ten koste van de natuur te winnen op korte termijn? Is het niet zo dat, indien je altijd maar meer vaccins moet produceren je telkens meer grondstoffen moet verkrijgen en dus telkens meer alvalstromen creeƫrt? Het lijkt mij een nogal inefficiƫnte kortetermijnoplossing. Klopt dat?

Antwoord

Wanneer vaccins tegen virussen op wereldschaal toegepast worden, kan een virus en de ziekte die het veroorzaakt uitgeroeid worden. Dit is het geval voor pokken, en bijna het geval voor kinderverlamming (polio). Ook bij andere diersoorten kan dit succesvol gebeuren, zoals in het geval van runderpest die uitgeroeid is. In ons land is rabies goed onder controle dankzij het vaccineren van vossen met aas. Eens het virus uitgeroeid is, hoef je ook geen vaccins meer te produceren.

Vaccins kunnen dus echte succesverhalen opleveren. Indien men ze niet zou toepassen, zouden heel wat van onze kinderen nog kinderverlamming krijgen bijvoorbeeld. Als je bedoelt met "genetisch winnen", dat je die kinderen maar ziek moet laten worden en eventueel voor de rest van hun leven verlamd, dan ben ik daarmee niet akkoord. Een virus uitroeien met een vaccin is veel beter dan zieke mensen gedurende lange periode of zelfs de rest van hun leven te moeten behandelen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen