Welke is de oudst bekende grote plaats in België?

Willem, 18 jaar
19 december 2016

Iedereen zegt dat Tongeren en Doornik de oudste plaatsen zijn in België, maar dat is toch vanaf de Romeinen? Zijn er geen plaatsen bekend die ouder zijn en vergelijkbaar zijn met Tongeren en Doornik qua grootte?

Antwoord

Echte kleine steden verschenen in onze gewesten pas in de Romeinse tijd.

  • vanaf het neolithicum (ca. 4000 v. Chr.) ontstaan er landbouwdorpen, die echter nooit groter dan zo'n 100 inwoners worden. Overblijfselen zijn er in Haspengouw (keramiekscherven), Maasvallei (begraafplaatsen), Wéris (dolmens en menhirs) en Spiennes (vuursteenmijnen)
  • vanaf de brons- en ijzertijd (1500-500 v. Chr.) ontstaan er heuvelforten, o.a. op de Kemmelberg. Door metaal ontstaat er ook een upperclass (met praalgraven) en handel over langere afstanden.
  • pas bij de kolonisatie door de Romeinen (57 v. Chr.-ca. 300 n. Chr.) ontstaan echt grotere forten, steden en woonplaatsen, meestal op te verdedigen plaatsen: kruispunten van nieuwe heerwegen, oversteekplaatsen over rivieren. En dat zijn inderdaad in de eerste plaats Tongeren en Doornik, samen met Keulen en Trier. Iets kleiner en later zijn bijvoorbeeld Oudenburg en Aardenburg, en op het platteland ontstonden villae, grote boerderijcomplexen.

Een toegankelijk boek over het ontstaan van die steden, huisvesting en de verdere ontwikkeling ervan (dichterbij de zee, dan weer meer landinwaarts, ontstaan van steden met zelfbestuur...) staat in het recente Dorp, Stad, Land van Maartenjan Hoekstra.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek


Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen