Hoe groot was het Coudenbergpaleis en hoe hevig de brand die het verwoestte?

Willem, 18 jaar
5 december 2016

Op de kaarten die ik vind, zie ik nergens staan hoe groot het Coudenbergpaleis precies was. Ook zegt men dat de brand heel groot was, maar waarmee kan ik dat dan vergelijken? Is de oorzaak van de brand gekend?

Antwoord

In het museum van het Coudenbergpaleis, toegankelijk via het BELvue-museum, vind je een antwoord op al die vragen. Je hebt er maquettes, plattegronden en 3D-animaties die een goed overzicht bieden.

Het paleis was niet één gebouw, maar eerder een hele wijk die de top van de Coudenberg (eigenlijk een heuvel) bezette, zowat alles wat je vanop het midden van het huidige Koningsplein kan zien, met aan één kant een woonvleugel en de grote zaal (aula magna) en daarrond kapellen, poortgebouwen, residenties en zelfs een park.

Over de oorzaak is niet heel veel duidelijk (omgevallen kaarsen die een houten lambrizering in brand staken?), maar er waren factoren die de brand deden uitslaan:

  • dat het 's nachts gebeurde (2 op 3 februari 1731)
  • dat het vuur ontstond in de persoonlijke vertrekken van de Oostenrijkse landvoogdes Maria-Elisabeth, waardoor de eerste blussers werden teruggestuurd door de bewakers
  • dat het vroor, waardoor het blussen moeilijk verliep
  • dat er ook een sterke wind stond, die het vuur aanwakkerde.

Een officiële versie luidde dat het vuur in de keukens was ontstaan bij het maken van confituur voor een bal dat twee dagen later zou plaatsvinden, maar een grondige lezing van de getuigenissen leert dat dat niet helemaal juist is. Getuigen gaven aan dat dat brandje dagen eerder plaatsvond en snel geblust werd, en dat ze erg voorzichtig waren als het over de rol van de landvoogdes en haar kamermeisje ging. 

Reacties op dit antwoord

  • 05/12/2016 - Willem(vraagsteller)

    Dank u voor uw antwoord en ik zal zeker eens naar BELVUE gaan

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen