Mocht je plots in de Middeleeuwen terechtkomen, hoe zou je dan kunnen weten waar en in welk jaar je bent?

David, 33 jaar
24 oktober 2016

Als kind las ik vaak strips van Suske en Wiske die met de teletijdmachine ergens in het verleden terecht kwam. Zij vroegen dan gewoon aan iemand van de lokale bevolking waar ze waren beland en in welk jaar. Dit kan natuurlijk niet zomaar. Moesten wij nu plotseling gedropt worden in Brugge in de vijftiende eeuw, hoe zouden wij de exacte datum kunnen weten en de stadsnaam zonder het aan iemand te vragen? Was er ergens een openbare kalender of stond de naam Brugge gekerfd in één van de stadspoorten?

Antwoord

Een interessante, maar waarschijnlijk niet praktische vraag.

De man in de straat zou best wel het jaartal kunnen weten, maar de naam van zijn eigen stad niet. Of onder een synoniem dat wij niet kennen. Of hij zou de naam van zijn parochie geven of zijn wijk.

Ik zou in de eerste plaats een kerk of klooster zoeken. Dat moet meevallen, buiten kerktorens en fortificaties was er weinig hoogbouw. Priesters en monniken waren bij de weinige geletterden. Zij zouden je het jaar en de plaats kunnen vertellen.

Er rest ons enkel nog het taalprobleem. Het is best mogelijk dat een Bruggeling van vandaag zijn plan zou kunnen trekken in het middeleeuwse Brugge, maar heel wat vocabularium is gewijzigd sindsdien. Als je Latijn kent raak je misschien iets verder, vooral als je terecht zou komen buiten de Nederlanden. Met Latijn kan je je verstaanbaar maken bij al wie gestudeerd heeft in heel Europa tot in Byzantium en halverwege Spanje. Met Arabisch heb je een aanknopingspunt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Ingenieur Bart Dierickx

elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen