Deze cartoon heeft te maken met het verdrag van Versailles, maar wat?

Lili, 16 jaar
22 oktober 2016

Deze cartoon heeft te maken met het verdrag van Versailles. Maar ik kan niet goed de link leggen. Hopelijk kan iemand me verdere uitleg geven over deze cartoon.

Antwoord

Dag Lili,

Het is niet zo ingewikkeld.

Het Verdrag van Versailles moest de vrede besluiten na de Eerste Wereldoorlog. Maar eerder dan maatregelen die voortaan vrede in Europa vast zouden leggen, bevatte het verdrag vooral artikels die wraak namen op de Centrale Mogendheden (bezetting van de industriegebieden van Duitsland, opdeling van Oostenrijk en Hongarije, ontwapening) of die de overwinnaars beloonden (overdracht van kolonies, zware herstelbetalingen, overdracht van grensgebieden).

Wat de cartoonist toont is dat uit zo'n fout vredesverdrag uiteindelijk een norse militair met een Duitse pinhelm en een 'tandenborstelsnor' komt gekropen, die bovendien heel duidelijk aangeeft wie er voortkomt uit zo'n ongunstig verdrag: 'Hitler Party'. Het resultaat van het verdrag van Versailles was een groot ongenoegen in Centraal-Europa, waarbij de politieke partij van Hitler populair kon worden.

De cartoon heet 'the Source' (de Bron) en is getekend door de Amerikaan Daniel Fitzpatrick voor The St. Louis Post, waarin het op 19 oktober 1930 werd gepubliceerd. In september waren er net Rijksdagverkiezingen geweest waarbij de NSDAP (de nazi-partij van Hitler) van 12 naar 107 zetels was gestegen en daarmee de op een na grootste partij werd in dat Duitse parlement.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen