Kan het kwaad om beschimmeld haardhout te verbranden in de haard?

Katrien, 28 jaar
11 oktober 2016

Gaan de schimmels dood bij het verbranden of gaan ze in je huis verspreiden en zijn ze dus gevaarlijk voor de gezondheid? Als het niet gezond is deze te verbranden, is er dan een manier om van deze schimmels af te geraken die al aanwezig zijn op het brandhout? Ik gebruik een cassette met blazers.

Antwoord

Beste Katrien,

Net als alle levende wezens, zijn schimmels opgebouwd uit koolhydraten, eiwitten, vetten en andere organische moleculen. Net als voor hout zal de verbranding van schimmels ervoor zorgen dat deze verbindingen geoxideerd worden tot water en koolstofdioxide die vervolgens via de schoorsteen verdwijnen. De schimmels zullen hun verblijf in de open haard dus niet overleven.

Een kanttekening hierbij is wel dat schimmels vocht nodig hebben om te overleven: het zou dus goed kunnen dat het hout dat je wil verbranden nog niet voldoende droog is. Dit kan zorgen voor een onvolledige verbranding wat op zijn beurt kan leiden tot ongewenste rookontwikkeling. Je kan dus best het hout bewaren op een droge, maar goed verluchte plaats tot je het verbrandt.

Met vriendelijke groet,

Geert-Jan

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Geert-Jan Graulus

(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw