Geraakt de zuurstof in de atmosfeer nooit op?

Rudi, 63 jaar
5 oktober 2016

De zuurstof rondom ons komt voor tot een hoogte van 3 km. Kan die volledig opbranden, verbruikt of vervuild worden? Auto's, boten, vliegtuigen, verwarmingstoestellen, de mensen en andere dieren enz. verbruiken allemaal zuurstof en vervuilen dan ook nog. Hoe lang kan het nog duren eer wij allemaal stikken?

Antwoord

Dag Rudi,

De hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer is niet constant doorheen de geschiedenis van de aarde. Het is zelfs zo dat bij het ontstaan van onze planeet zuurstof eerder zeldzaam was en gebonden zat in CO2 en andere verbrandingsgassen. Pas toen groene bacteriën (en later planten) evolueerden en massaal CO2 in O2 konden omzetten kregen we een atmosfeer die stilletjesaan op de huidige begon te lijken.

Het is effectief zo dat de mens meer en meer CO2 is gaan produceren, vooral sinds de Industriële Revolutie, maar dit is tot op heden niet voldoende om de balans volledig te verstoren. Zolang we er in kunnen slagen om de grote bossen en groene planten te beschermen zullen zij er wel voor zorgen om de zuurstof terug in de lucht te brengen, zij gebruiken namelijk de verbrandingsgassen om te groeien en te leven. Daarnaast zitten de oceanen vol groene algen, die net hetzelfde doen.

De enige manier waarop op zo'n korte tijd de atmosfeer volledig kan "opbranden" is bij een gigantische impact van een asteroide, maar dan heeft het eigenlijk sowieso geen zin meer om aan zuurstof te denken, nietwaar ;)

Kortom, we zullen niet zo snel zonder zuurstof vallen!

mvg,

Kenneth Verheggen

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen