Beste Yenthe,
Iets opwarmen met een roetende vlam kan je doen, maar dat is niet verstandig. Waarom? Nu een roetende vlam wijst op een onvolledige verbranding van het gas of de brandstof die je gebruikt. Bijgevolg is de omzettting naar warmte niet optimaal en de temperatuur, die de gassen in de vlam kunnen bereiken, is dan ook lager dan in het geval dat de verbranding optimaal gebeurt. Dus het gaat langer duren eer je maaltijd opgewarmd is en je gaat dan ook meer brandstof verbruiken.
Het probleem is in vele gevallen onvoldoende lucht of een niet efficiënte menging van lucht en gas (denk in dit geval aan het gebruik van een gasfornuis). Je kan dat verhelpen door lucht mechanisch in te blazen zodanig dat je een verbeterde verbranding krijgt en dat je ook een hetere vlam krijgt. Dit kan je ook zien aan de kleur van de vlam. Die verandert dan van eerder oranje naar blauw.
Een tweede reden om dat te proberen te vermijden is dat zich roet aanzet op de kookpannen. Dit krijg je er moeilijk of helemaal niet meer af en het oogt minder mooi.
vriendelijke groeten,
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.