Waarom mag je nooit een roetende vlam gebruiken om iets op te warmen?

Yenthe , 14 jaar
17 september 2016

Antwoord

Beste Yenthe,

Iets opwarmen met een roetende vlam kan je doen, maar dat is niet verstandig. Waarom? Nu een roetende vlam wijst op een onvolledige verbranding van het gas of de brandstof die je gebruikt. Bijgevolg is de omzettting naar warmte niet optimaal en de temperatuur, die de gassen in de vlam kunnen bereiken, is dan ook lager dan in het geval dat de verbranding optimaal gebeurt. Dus het gaat langer duren eer je maaltijd opgewarmd is en je gaat dan ook meer brandstof verbruiken.
Het probleem is in vele gevallen  onvoldoende lucht of een niet efficiënte menging van lucht en gas (denk in dit geval aan het gebruik van een gasfornuis). Je kan dat verhelpen door lucht mechanisch in te blazen zodanig dat je een verbeterde verbranding krijgt en dat je ook een hetere vlam krijgt. Dit kan je ook zien  aan de kleur van de vlam. Die verandert dan van eerder oranje naar blauw.
Een tweede reden om dat te proberen te vermijden is dat zich roet aanzet op de kookpannen. Dit krijg je er moeilijk of helemaal niet meer af en het oogt minder mooi.

vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dirk Vanderzande

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen