Hoe warm kunnen deze dakpanelen worden?

I., 49 jaar
13 september 2016

Bij een metalen dakpaneel (bv staal) met 40mm isolatielaag aan onderzijde en bovenaan verzinkt plus nog een polyester coatinglaag van 25um: - hoe warm kan de oppervlaktetemperatuur worden bij zoninstraling van bv 30-35 °C (in geval van donkere paneelkleur en in geval van wit of licht kleurig paneel)? Kan je dan een lichtkleurig paneel nog met blote hand aanraken zonder huidschade? - kan er bij contact tussen zo een gecoat metaalpaneel en huid nog aanvriezing optreden in geval van vriestemperaturen? Of beschermt de coating voldoende?

Antwoord


De finale evenwichtstemperatuur van een zon-beschenen object bepalen is erg moeilijk. Dat is de reden waarom de thermometer in de schaduw moet staan, om een relevante meting te doen.

Je geeft reeds veel gegevens, maar zelfs dan is het nog niet genoeg. Wat als er bijvoorbeeld geen wind is, versus veel wind? Dat zal ongetwijfeld een grote invloed hebben op de evenwichtstemperatuur van het oppervlak.

Algemeen kan je stellen dat een donkerkleurig dakpaneel beduidend warmer wordt dan een lichtkleurige paneel. Donkere kleuren absorberen het zonlicht (waardoor hun temperatuur stijgt), en lichtere kleuren weerkaatsen het zonlicht. Als praktijkervaring zou ik zeggen dat je op een donker paneel gemakkelijk een ei kan bakken in de zomer, en dat een licht paneel steeds comfortabel aan te raken is.

Vriesomstandigheden zijn een ander verhaal. Stel dat de temperatuur van het paneel lager is dan nul. Als je er dan water tegehoudt (een natte tong is een populair voorbeeld), zal het paneel warmte onttrekken aan het water, en dat bevriezen. Metaal is een erg goede warmtegeleider (daarom voelt het ook koud als je het aanraakt, omdat het erg snel de warmte weggeleid). Een coating zorgt er misschien voor dat de warmtegeleiding minder goed is, waardoor je minder snel vastvriest. Een geval van slechte warmtegeleiding is bvb hout. Als je aan een bevroren blok hout likt al je tong niet snel vastvriezen, omdat het hout niet zo snel warmte kan onttrekken.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Nico Smets

Ingenieurswetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen