Is helium gevaarlijk?

Vince, 64 jaar
9 september 2016

Helium wordt gebruikt om ballonnen op te blazen,of om je stem te vervormen op feestjes. Maar wat met misbruik...kan dit gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn ?

Antwoord

Beste Vince,

Helium is een gas dat op zichzelf vrij onschuldig is. Het is helemaal niet giftig, meer zelf het reageert met niets en wordt daarom ook een edelgas genoemd, een beetje zoals goud en zilver ook aangeduid worden als edelmetalen. Deze metalen reageren ook nauwelijks met andere stoffen.

Nu als je deze vergelijking maakt is eigenlijk helium zelfs edeler dan goud aangezien het met werkelijks niets interageert.  Een mogelijk risico bestaat wel als je je in een omgeving bevindt waar het enige gas dat aanwezig is helium is, dan kan je verstikken zoals je ook kan verstikken onder water of in een oude wijnkelder die vol koolzuurgas staat.
Immers we hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Dus als je helium inademt om je stem te vervormen dat moet je je bewust zijn dat je op dat ogenblik minder zuurstof inademt en dat je dit best niet constant doet omdat er anders een zuurstoftekort dreigt. Echter een paar keer stevig in en uit ademen achteraf, lost dergelijke risico's op. Wat ook positief is, is dat helium en erg licht gas is zodanig dat aangezien het stijgt in de atmosfeer er moeilijk een situatie kan onstaan, zelfs in een gebouw, dat de lucht verdrongen wordt en dat je daardoor blootgesteld wordt aan een zuurstoftekort.
In die zin is koolzuurgas veel gevaarlijker omdat dit zwaarder is dan lucht en dus in een kelder zich kan opstapelen vertrekkende van de vloer van de kelder. Daarom gingen vroeger wijnboeren hun wijnkelders binnen met een brandende kaars, immers door de gisting was er altijd een risico dat er teveel koolzuurgas zich verzamelde in de kelder. Nu zodra de kaars de laag bereikte met koolzuurgas ging de kaars uit door gebrek aan zuurstof en dan was de wijnboer gewaarschuwd dat er een verstikkingsgevaar dreigde. Tegenwoordig vermoed ik dat wijnkelders beter geventileerd zijn. Ik hoop dat dit de zaken in het juiste perspectief zet.

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen