Bij stijgende energie van atomen, bijv. door temperatuurstijging, trillen atomen harder. Einstein heeft dat aangetoond met de brownse beweging. Maar wat veroorzaakt dit trillen? Mijn theorie is dat de elektronenwolk door invangen en uitstoten van fotonen uitzet en krimpt en dat daardoor de trilling veroorzaakt wordt. Is dat waar?
Beste Robert,
De beweging van "atomen" is iets complexer dan je hierboven aangeeft. Het is belangrijk dat je duidelijk aflijnt over welk soort systeem er wordt gesproken (sommige van je gevolgtrekkingen hierboven zijn daarom niet in orde).
Hiermee hebben we een beknopt overzicht gehad in de bewegingsmogelijkheden van atomen onder verschillende omstandigheden. Wat gebeurt er echter als een atoom een foton invangt? Wel, de energie van dit foton wordt opgenomen in de energie van het atoom die daar iets mee dient aan te vangen. Afhankelijk van de energie van dit foton kan zowel een elektron als een kerndeeltje geëxciteerd worden. Voor het laatste heeft het foton wel zeer veel energie nodig, dus dit zal geen foton uit het visuele deel van het spectrum zijn. Bekijken we nu het geval waarbij het een elektron exciteert (of in een hogere energietoestand brengt). In dat geval zal het elektron naar een hoger (onbezet) orbitaal verhuizen. Verschillende orbitalen hebben verschillende vormen en "groottes" zodat je zou kunnen stellen dat het atoom hierdoor groter/kleiner wordt. Dit zal echter niet de trilling veroorzaken welke u aangeeft in uw vraag.
Hartelijk dank voor deze zeer uitgebreide uitleg! Waar ik echter nog steeds mee zit is de vraag wat er dan trilt? Er moet toch een of ander mechanisme zijn dat de trilling veroorzaakt. Is het dan de beweging van de kern? En waarom trilt die dan? Hoe wordt energie inhoud vertaald in trilling? Ik begin te denken dat die trilling gezien wordt als een uitgangspunt en dat er geen quantum mechanische theorie hiervoor is, die er wel is voor alle bv. electromagnetische verschijnselen (qed). Excuses als ik doorzeur, maar dit is een vraag waar ik al een tijdje mee zit.
Beste Robert, Geen probleem. Wat er "trilt" hangt van de context af. In het geval van fononen zijn het de "atomen" (waarbij we die dan beschuowen als rigide bollen), in het geval van de nulpuntsenergie (0.5 h*omega) is het moeilijker. Dit stelt immers de laagste energietoestand van "een deeltje" in een harmonische potentiaal voor. In dit beeld zie je een deeltje heen en weer slingeren (met frequentie omega) in een put met parabolische vorm (klassieke mechanica). Wat dit deeltje in werkelijkheid is, is een heel ander verhaal. Dit kan 1 elektron zijn, maar ook een quasi-deeltje (zoals een fonon) waarbij er heel veel kernen gesynchroniseerd aan het bewegen zijn. De kernen voelen elkaar door Coulomb krachten (rechtstreeks, maar ook onrechtstreeks door hun elektronenwolken) Je hebt hier een flink aantal modellen die zeer dicht tegen elkaar aan liggen, maar waarvan de beelden niet noodzakelijk een mooi harmonisch geheel vormen. In het geval van temperatuur heb je in hoofdzaak te maken met de kinetische energie van je atomen (als we even teruggrijpen naar je beginvraag) en atoomkernen in een rooster trillen dan omdat ze niet vrij kunnen bewegen (het klassieke beeld is dat van bollen die door veren met elkaar verbonden zijn, hogere temperatuur komt dan overeen met harder schudden aan dit rooster.)
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Computationeel materiaalonderzoek