Wanneer wordt deze rups een vlinder?

Mauro, 10 jaar
17 juli 2016

Ik vond een rups aan de stoep op een blad. Nu steekt hij met bladeren, gras en takjes in een plastic bakje met gaten voor lucht. Is hij giftig? En hoeveel dagen zal ik ongeveer nog moeten wachten eer dat hij een vlinder is? Kan hij eigenlijk wel een vlinder worden en welke soort rups is het?

Antwoord

Dag Mauro,

Rupsen determineren (de naam vinden of bepalen van welke vlinder ze is) is niet zo eenvoudig. Je rups is niet giftig maar kan eventueel wel irriterende haren hebben. Opkweken van rupsen tot vlinder is ook niet simpel. Eerst en vooral moet je het geschikte voedsel vinden want de meeste rupsen eten maar één enkele of een paar soorten planten! Dan moet de rups nog verpoppen en daarvoor heeft ze een speciaal plekje nodig. Veel rupsen kruipen op een droge plek in de grond, verpoppen daar en blijven er onveranderd als pop leven tot in de lente of zomer. Dan gaan ze ontpoppen en komt er een vlinder tevoorschijn.

In een glazen potje zal dat niet lukken. Een klein terrarium kan eventueel een oplossing bieden maar succes is niet verzekerd.

Beste groeten,

Rudy

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw