Wat is het verschil tussen momentum en kinetische energie?

Nelson, 12 jaar
22 juni 2016

Ik dacht vroeger dat het hetzelfde is, maar toen zag ik dat de formules anders waren. Wanneer moet je bij berekeningen momentum gebruiken en wanneer kinetische energie?

Antwoord

Beste Nelson,

Kinetische energie en momentum (ook wel impuls genoemd) zijn beide verbonden met de snelheid van een object. De relaties zijn wel verschillend. De impuls p = m*v (massa * snelheid) terwijl de kinetische energie T = m*v²/2 .  Omdat kinetische energie een energie is kan het omgezet worden in andere vormen van energie (potentiële energie is een veel voorkomende in fysica vraagstukken). Om deze reden is er bij een botsing meestal geen behoud van kinetische energie (dit is enkel het geval voor elastische botsingen). Impuls daarentegen blijft wel behouden.

Welke je nodig hebt bij een berekening hangt af van wat de op te lossen vraag is. Veelal zal je beide samen moeten gebruiken in het geval van elastische botsingen. In het geval van niet-elastische botsingen zal je kinetische energie als onderdeel van de totale energie gebruiken.

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen