Was de vrede met Japan al getekend voor men de atoombommen op Japan gooide?

Frank, 48 jaar
20 juni 2016

De vrede met Japan i.v.m. het beëindigen van WO II zou al getekend zijn toen men de atomenbommen op Japan gooide (bron: kennissen op bezoek in Japan - twee jaren geleden). Dit was dan eigenlijk een nucleaire afschrikking voor de nieuwe vijand (de Sovetjunie) en een experiment i.v.m. nucleaire oorlog en in het bijzonder rond impact en risico-analyse. Eigenlijk in analogie met de inval in Normandië door de VS en andere bondgenoten want de Sovetjunie was toen al Europa sterk aan het veroveren. De lobbykracht van christenen en joden in de VS gaf dan aanleiding tot de inval van Normandië. Wat is waar van dit alles?

Antwoord

Er zit een kern van waarheid in, meer niet. Japan was al zo goed als verslagen maar had zich nog niet overgegeven. Over dat laatste werd volop onderhandeld met de Sovjet-Unie, niet met de VS. Dat was niet naar de zin van die VS en het plannen en de aanmaak van atoombommen (mv.) had enorm veel tijd, energie en geld gekost. Voeg daar de door u vermelde nucleaire afschrikking aan toe en je komt bij Hiroshima uit. De atoombom van een ander type die een paar dagen later op Nagasaki werd gegooid en talloze mensenlevens kostte en nog meer mensen verminkte was nog onnodiger dan de eerste.

Mogelijk, ja waarschijnlijk, speelde ook een soort van aanzet tot de Koude Oorlog, de politiek-economische machtsstrijd tussen - vereenvoudigend - kapitalisme en communisme een rol. Dan en dan alleen kan ik u volgen wat betreft een mogelijke analogie met de landing (geen inval, Frankrijk was geen vijandelijk land, het werd bevrijd van de nationaalsocialistische bezetting) in Normandië. De militaire sovjetkrachten schoten toen inderdaad al goed op in Europa. Wat de (voor het eerst verenigde?) lobbykracht van Amerikaanse christenen en joden betreft, dat laat ik aan uw verbeelding over. Historisch juister lijkt me dat vrijwel de hele Noord-Amerikaanse natie ('het volk'), mede door de oorlogspropaganda, gewonnen was voor de bevrijding van zoveel mogelijk Europa.

Reacties op dit antwoord

  • 23/06/2016 - Frank (vraagsteller)

    Bedankt voor de feedback. Ook verre familie is gaan vechten met "Den Duits" op verzoek van een lokale pastoor ! Ze vreesden dat het communisme volledig Europa zou onderlopen. Een duidelijke bedreiging toen voor aanwezige godsdiensten ! Vandaar mijn vraag vanuit deze invalshoek !

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen