Hebben insecten spieren? Hoe bewegen insecten?

Lola, 17 jaar
24 juni 2008

Als insecten spieren hebben, uit wat zijn deze spieren dan opgebouwd (ik kan me moeilijk inbeelden dat hun spieren te vergelijken zijn met die van ons, zij hebben toch ook geen huid zoals wij)?

Bedankt

Antwoord

Toch wel, insecten hebben net zoals wij spieren! Ze hebben zowel skeletspieren, spieren die vastgehecht zijn aan het exoskelet van de insecten (het "chitinepantser" zo je wil), als viscerale spieren, spieren die op organen insereren. De skeletspieren zorgen onder andere voor het bewegen van de geledingen van het insectenlichaam en zijn ook verantwoordelijk voor de voortbeweging en de lichaamshoudingen van insecten (bv. de vliegspieren, de spiertjes in de poten voor het lopen, de spieren in de monddelen, enzovoort). De viscerale spieren daarentegen, zorgen onder andere voor de bewegingen van de darmtractus, de voortplantingsorganen, het hart en de bloedsomloop, enzovoort. Globaal genomen hebben insecten dus een zeer complex spierstelsel dat eigenlijk in verhouding zeker niet moet onderdoen doen voor het spierstelsel van de mens. Zo zitten er in elk van de twee vleugeldragende thoraxsegmenten van de kakkerlak niet minder dan 50 afzonderlijke spieren!
De spieren van insecten zijn qua biochemische samenstelling, (ultra)structuur en contractiefysiologie vrij goed vergelijkbaar met die van vertebraten (o.a. mens). Zo werken ze door het tussen elkaar schuiven van dikke (myosine) en dunne (actine) filamenten die als fibrillen gebundeld zijn en die vastgehecht zitten aan een zogenaamde Z-plaat.
Kortom, insecten zijn gespierder dan je denkt!!

Met vriendelijke groeten,
Thierry Backeljau

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Thierry Backeljau

Biologie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen