Welke kevertjes zijn dit en hoe kan ik ze bestrijden?

Pieter, 26 jaar
11 juni 2016

Sinds een paar weken heb ik op een slaapkamer last van kleine bruine kevertjes van ongeveer 3 mm lang. De meeste zijn te vinden bij het venster. Maar aan de randen van het plafond of op de muur zitten er ook af en toe. Meestal zit er niet veel beweging in, maar nu het warmer wordt, worden de beestjes precies actiever en heb ik ze ook al zien vliegen (wel telkens maar korte stukjes, waarna ze dan weer rondkruipen). Ik heb een paar foto's kunnen maken om op die manier te weten te komen welk soort kever dit is. En hoe ik ze buiten kan houden (ik denk toch dat ze van buiten komen). De meest duidelijke heb ik hier opgeladen. De andere foto's heb ik via een andere website geupload. Deze zijn te bekijken via volgende link: http://imgur.com/a/haTlR

Antwoord

Beste Pieter,

Op basis van deze foto is het niet mogelijk om met 100% zekerheid het kevertje te identificeren, ook al omdat de 2 “kanshebbers” heel sterk op elkaar gelijken met het blote oog. En apart van beide kevertjes zijn er nog een aantal die sterk op elkaar gelijken zodat voor zekerheid stereomicroscopisch onderzoek nodig is.

Een eerste mogelijkheid is het doodskloppertje of de houtworm Anobium punctatum. De volwassen kevertjes vliegen doorgaans van april tot augustus; de larven leven in het hout. In het geval van de houtworm zou je ook fijn boormeel in de kamer moeten waarnemen (bv. onder een stoel, een kast, een houten zoldering of houten kunstvoorwerp), evenals heel kleine uitvliegopeningen van de kever in het hout, grootteorde van de uitvliegopeningen 1 à 2 mm. Misschien kun je dit best even nakijken.

Een tweede mogelijkheid is het broodkevertje Stegobium paniceum. Het broodkevertje is een typische voorraadbeschadiger die in een verscheidenheid van vaak zetmeelhoudende goederen kan aangetroffen worden, zoals in macaroni, koeken, hondenbrokken, graan, meel, brood, beschuit, enz.

Omdat de morfologische kenmerken zo klein zijn is een juiste identificatie alleen mogelijk door het stereomicroscopisch onderzoek van de kevertjes.

Indien gewenst mag je altijd enkele kevertjes overmaken aan het ILVO (Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke). Een juiste identificatie van de soort kan hopelijk leiden tot het vinden van de infectiebron, en dit is een eerste vereiste om het probleem met succes aan te pakken.

Met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen