Waarom bestaat al het voedsel uit cellen?

Nelson, 12 jaar
23 april 2016

Vlees bestaat uit cellen, fruit en groenten ook net als chocola, cacaobonen en suikerbieten. Waarom bestaat al het voedsel uit cellen en niet uit aparte moleculen?

Antwoord

Dag Nelson,

Jouw vraag is een heel gemakkelijke vraag, maar ook een heel moeilijke. 

Dit is het makkelijke deel: onze voeding halen we uit de natuur: planten, dieren, paddestoelen, ... En aangezien alle levende organismen bestaan uit cellen, bestaat ook onze voeding voor het grootste deel uit cellen.

Toch zijn er een paar uitzonderingen in onze voeding: keukensuiker of zonnebloemolie bestaan enkel uit moleculen die we hebben gewonnen uit plantencellen (bijv. door zonnebloempitten uit te persen). Een tweede uitzondering zijn melk of eieren. Deze zijn niet opgebouwd uit cellen, maar het zijn verschillende moleculen zoals eiwitten, suikers en vetten die opgelost zijn in water of die als een klein deeltje voorkomen zoals een vetdruppel. En ten derde zijn de cellen ook vaak stuk gemaakt door te vermalen, zoals bij bloem om brood te bakken, of gemalen cacaobonen om chocolade te maken. 

Het moeilijke deel van je vraag is natuurlijk waarom alles in onze natuur bestaat uit cellen? Blijkbaar is door de evolutie van miljoenen jaren gebleken dat een leven georganiseerd in een cel, een ideale structuur is om te overleven en zich voort te planten. En dat vind ik een echt wonder van de natuur.

Groetjes!

Johan Claes

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.ir. Johan Claes

Biowetenschappen Voedingsindustrie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen