Waarom heeft de aarde geen vlag?

geheim, 9 jaar
23 april 2016

Ik vraag me af waarom de aarde geen vlag heeft net zoals landen.

Antwoord

De voornaamste reden waarom de aarde zelf geen vlag heeft, is omdat er geen bestuur is om zo'n vlag te kiezen.

Er zijn wel verschillende vlaggen voor de planeet aarde ontworpen, maar die worden niet door iedereen erkend.

 • De bekendste is wel de vlag van de Verenigde Naties: een lichtblauwe vlag, met in wit een wereldbol met de continenten, en twee witte olijftakken errond. Maar die vlag wordt eerder voor de VN-organisatie gebruikt, dan voor de planeet op zich.
 • Hetzelfde probleem is er met de Olympische vlag: een witte vlag met daarop vijf ringen in verschillende kleuren, die in elkaar haken. Hoewel het om een symbool voor de vijf continenten (en dus de hele aarde) gaat, wordt de vlag enkel voor de sportorganisatie gebruikt.

En heel veel private artiesten ontwierpen er eentje. Die worden vaak gebruikt, maar vaak in een specifieke context (milieubeweging, sterrenkunde, ruimtevaart, vredesbeweging) en zijn nergens officieel erkend.

 • Gary Davis stichtte in 1954 de 'World Service Authority' dat 'wereld-paspoorten', 'wereld-huwelijksattesten' en 'wereld-postzegels' verkocht, en daarvoor een eigen vlag had: een felgele achtergrond, met een groen-witte bol, bedekt met een groen menselijk silhouet.
 • John McConnell ontwierp in 1972 een vlag voor de Dag van de Aarde: een donkerblauwe, met daarop een kleurenzeefdruk van de Nasa-foto 'Blue Marble' (Blauwe Knikker, een ruimtefoto van de aarde met daarop vooral Afrika, Arabië, Madagascar en de Zuidpool). De vlag wordt vooral met die jaarlijkse feestdag èn met de milieubeweging in verband gebracht.
 • James W. Cadle ontwierp in 1970 een vlag voor de aarde, die vooral bij sterrenkundigen wordt gebruikt: een blauwe schijf op een gele linkerhelft van de vlag, en een zwarte rechterhelft van de vlag met rechts onderaan een witte maanschijf. De vlag wordt enkel in wetenschappelijke kringen gebruikt, en wordt soms in verband gebracht met wetenschappers die naar buitenaards leven zoeken.
 • Paul Carroll had in 1988 het idee om alle landenvlaggen aaneen te plakken tot één grote mozaïekvlag. Dat idee (niet één ontwerp, want de vlaggen en zelfs het aantal vlaggen in de mozaïek verandert soms) wordt soms nog gebruikt, vooral op vredesevenementen.
 • Anne Kirstine Rønhede ontwierp in 2000 een neutrale en makkelijk zelf te maken vlag voor de aarde: een donkerblauwe achtergrond, met een lichtblauwe schijf die een witte ring (de atmosfeer) heeft.
 • Oskar Pernefeldt ontwierp vorig jaar een vlag voor gebruik door mogelijke mars-expedities, met een diepblauwe achtergrond en zeven witte ringen die zo in elkaar haken, dat ze centraal een bloem lijken te vormen (zie foto's).

 

Foto's: ontwerp van de aardevlag door Oskar Pernefeldt.

Reacties op dit antwoord

 • 13/05/2016 - geheim (vraagsteller)

  dankuwel nu weet ik het antwoord op mijn vraag!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen