Hoe verplaats je een volwassen persoon zonder je rug te belasten?

Wytske, 52 jaar
20 april 2016

Ik ken een man die zijn vrouw met Alzheimer in een vergevorderd stadium thuis verzorgt. Het valt niet mee om haar uit een stoel te tillen daar ze niet graag in beweging komt en geen enkel begrip meer heeft. Een tilapparaat zou kunnen en ze heeft al een sta-op stoel maar van de rolstoel naar de wc is best ingewikkeld. De overheid wil dat mensen zelfredzaam zijn, maar verpleegkundigen mogen niet tillen en hij kan online niets vinden over een beter methode om iemand te tillen. Ik denk dat er dus vele mensen die dit probleem gaan tegenkomen met de vergrijzing. Wie kent een creatieve oplossing?

Antwoord

Beste Wytske, 

Dit is inderdaad een lastig probleem, waarvoor geen mirakeloplossingen bestaan. Uw opmerking over het conflict tussen wens van de overheid om mensen thuis te houden en de moeilijkheden die dit met zich meebrengt is zeker waar.

U spreekt van een sta-op stoel, dat is inderdaad een goede oplossing om gemakkelijker uit een stoel te komen.

U spreekt van een tilapparaat; deze 'tillift' is inderdaad de beste oplossing om moeilijk tilbare mensen toch verplaatst te krijgen zonder de rug van de verzorgers teveel te belasten.
Via organisaties van thuisverpleging en/of via ziekenfondsen zou uw kennis hieraan kunnen geraken.

Tegenwoordig zijn er ook ergotherapeuten werkzaam bij ziekenfondsen, die aan huis komen op vraag, om te bekijken welke hulpmiddelen het leven van de mensen gemakkelijker kunnen maken.

Zo denk ik bijv. nog aan een andere oplossing, maar minder elegant: een mobiele toiletstoel die je in de living kan zetten, zodat je meer ruimte hebt om de dame in kwestie te begeleiden in de ingewikkelde bewegingen naar rolstoel naar toilet. 

Vriendelijke groeten,

Dr. Bert Leysen,

Huisarts en onderzoeker

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw