Ik wil de pH van frisdranken en de invloed van een bicarbonaatbuffer (zoals die in ons speeksel) hierop onderzoeken. Daarvoor wil ik graag testen hoeveel bicarbonaat-oplossing er nodig is om de pH van de dranken te doen stijgen tot 5,5 omdat dit meestal als de drempel wordt beschouwd waaronder tanderosie optreedt. Maar hoe maak je de bicarbonaat-oplossing? Ik heb bakpoeder, maar weet niet hoeveel ik ervan moet oplossen in welk volume water om de juiste concentratie te bekomen zodat ik geen al te grote hoeveelheden moet gebruiken bij het titreren.
Dag Eline
Er is eigenlijk niet echt één antwoord op je vraag. Ik maak hier even geen berekening, dat lijkt me niet echt de bedoeling.
Je kan een lijst vinden van de pH van veel frisdranken (zie bijvoorbeeld bijgevoegde link); hoe zuurder de drank (hoe lager de pH) hoe meer bicarbonaat (waterstofcarbonaat) je zal moeten toevoegen om dat te neutraliseren.
Titreren doen we vaak met een oplossing met concentratie 0,1 mol/liter.
Voor NaHCO3 is dat 8,4 g/l. Ik zou daar 100 ml van maken om te starten.
Als je bij een eerste drank vaststelt dat je heel weinig nodig hebt, kan je twee richtingen uit:
- neem meer drank (maar 50 ml lijkt me zeker meer dan genoeg, veel hoger zou ik niet gaan
- verdun de oplossing van waterstofcarbonaat (bijvoorbeeld 5 keer of 10 keer)
Heb je veel nodig kan je minder drank nemen of een meer geconcentreerde oplossing maken.
Waterstofcarbonaat is natuurlijk niet zo sterk basisch als natriumhydroxide, het kan dus zijn dat je heel wat nodig hebt om een pH van 5,5 te behalen.
Hopelijk kan je zo verder, anders hoor ik het wel.
Met vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
analytische chemie toxicologie bodemsanering