Waar vind ik een labo en proefdieren?

Luna, 16 jaar
12 februari 2016

Waar kan ik vrije labo's vinden voor een onderzoek of vanwaar kan ik proefdieren bestellen/kopen? Ik wil onderzoek doen op cellen. Waar kan ik vrije labo's of lokalen vinden? Zijn er diensten die proefdieren aanbieden of verkopen?

Antwoord

Dag Luna,

 

een labo voor onderzoek is eigenlijk een gewoon lokaal. Op zich is er niets speciaals aan. Echter, afhankelijk van het soort onderzoek moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo is het voor onderzoek met (gevaarlijke) producten die makkelijk verdampen noodzakelijk dat er goede verluchting is. Voor labo's waar biologische proeven gebeuren, moet stromend water en een wasbak aanwezig zijn. De meubels die in labo's staan zijn ook vrij normaal, maar mikken vooral op duurzaamheid en comfort. Wil je echter zaken gaan doen die iets meer risico met zich meedragen (gevaarlijke stoffen of levende organismen en zo), dan worden de zaken al heel snel complex en spreken we over vergunningen en ingewikkelde wetgeving.

Nu, genomen dat je een goed uitgeruste ruimte vindt, dan ben je nog nergens. Immers, je zal voor om het even welk experiment specifieke apparaten en producten nodig hebben. Een labo waar die zaken in aanwezig zijn, is niet zomaar te huur. Je vindt ze in bedrijven, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, maar deze kan je niet zomaar huren of lenen.

 

Wat betreft proefdieren, wordt de zaak nog complexer. Er zijn bedrijven en niet-commerciële instellingen die proefdieren verkopen. Enkele zeer bekende voorbeelden:

- Jackson Labs in de VS kweekt 7000 verschillende muizensoorten en verkoopt jaarlijks 3 miljoen dergelijke muizen aan onderzoekers over heel de wereld. (www.jax.org)

- Indiana University in de VS heeft meer dan 60000 verschillende soorten fruitvliegen voor onderzoek (flystocks.bio.indiana.edu)

Echter, om deze proefdieren in handen te krijgen, moeten labo's aan heel strikte voorwaarden voldoen wat bioveiligheid en ethiek betreft. Hoe complexer het organisme, hoe strikter de regelgeving. De kans dat een individueel persoon, niet aan een bedrijf, universiteit of onderzoeksinstelling verbonden, een vergunning kan verkrijgen om onderzoek te doen met bijvoorbeeld muizen is heel klein. Fruitvliegjes liggen dan weer heel wat makkelijker.

 

Conclusie:

- vrije labo's zijn niet (eenvoudig) te vinden

- proefdieren kan je niet zomaar verkrijgen, tenzij je heel eenvoudige dieren zoals bijvoorbeeld fruitvliegjes wil gebruiken.

 

Groeten,

Benjamien

 

PS. Tip: De makkelijkste manier om fruitvliegjes te verkrijgen is door een banaan in de keuken te leggen en een paar weken te wachten; de vliegjes komen dan zo wel naar je toe!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Benjamien Moeyaert

Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen