Kan warm water dat in een vacuum box in de ruimte zweeft warmte verliezen?

ruben, 15 jaar
6 februari 2016

Een stof verliest warmte, omdat het de warmte afstaat aan een andere stof of aan de lucht. Kan warm water dat in een vacuum box in de ruimte zweeft dan warmte verliezen?

Antwoord

Een stof kan inderdaad warmte overdragen aann een andere koudere stof die er mee in contact is, lucht bijvoorbeeld. Maar een stof kan ook warmte verliezen indien ze geen enkel contact maakt, zoals een container met warm water die je in de ruimte plaatst. Die gaat uiteindelijk zijn warmte verliezing door straling. Moest dat niet zo zijn dan zou de warmte van de Zon nooit tot bij de Aarde geraken. Hoe goed je de container ook isoleert, isolatie is nooit perfect en dus zal de container met zijn warm water uiteindelijk al zijn warmte uitstralen als je maar lang genoeg wacht, en in de veronderstelling dat er geen andere straling op de die container terecht komt die hij zou kunnen absorberen. Een voorbeeld is een witte dwerg, het eindproduct van een kleine ster zoals de Zon. Het enige dat een witte dwerg doet is afkoelen, een proces dat miljarden jaren duurt.

Ruimteschepen zoals ISS, en ook ruimtepakken moeten zo goed mogelijk geïsoleerd worden. Om warmte binnen te houden in de schaduw, maar vooral ook om warmte buiten te houden in het felle zonlicht. Die kan je dus niet als compleet geïsoleerde objecten beschouwen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen