Is het mogelijk om een generator van een kolen- of kerncentrale te laten draaien met een elektromotor?

henk, 61 jaar
26 januari 2016

Is het mogelijk om een generator met een zeer grote elektromotor te laten draaien en hoe groot zou deze motor moeten zijn? Hoeveel vermogen zou hij nodig hebben om de turbine of generator van een kolencentrale of kerncentrale te laten draaien? Zou dit praktisch zijn?

Antwoord

In theorie is het perfect mogelijk om elektriciteit te maken op deze manier. Je maakt elektriciteit met een generator, en die generator wordt mechanisch aangedreven door een elektrische motor. Je vraagt daarbij welke vermogens hierbij komen kijken, en dat is inderdaad een heel belangrijke vraag.

In de natuurkunde geldt het volgende: er is behoud van energie. De energie die je (elektrisch) uit de generator haalt, zal je in de motor moeten steken (in dit geval ook elektrisch). Het is zelfs zo dat je in de motor meer energie zult moeten steken dan je uiteindelijk uit de generator zult krijgen. De machines hebben immers verliezen, en een deel van de energie zal omgezet worden in warmte. 

Het nadeel van deze opstelling is dat je elektriciteit omzet in andere elektriciteit, maar dan wel minder dan waar je mee begon. Deze installatie is in de meeste gevallen niet interessant. Er is een verlies van (nuttige) energie tijdens het proces, en we gaan dus eigenlijk nooit "voor het plezier" een dergelijke omvorming doen.

Zo'n specifieke installatie is soms interessant, als je een bepaalde soort elektriciteit (met een bepaalde spanning en/of  frequentie) wenst om te zetten in een andere "soort" elektriciteit (met een andere spanning en/of frequentie). In zulke specifieke contexten heeft een dergelijke omzetting zeker zijn nut.

De opstelling die je aanhaalt, is echter geen alternatief voor de centrales op fossiele brandstoffen. De elektriciteit voor het aandrijven van de generator zou immers ergens anders van moeten komen (waarschijnlijk een andere fossielebrandstofcentrale), en het proces op zich zou enkel zorgen voor energieverlies.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw